carbol
...
Van Dale Uitgevers (1950)
o., in niet-wetenschappelijke taal de gebruikelijke afkorting van carbolzuur (phenol), een roodbruine, heldere, sterk brandig riekende vloeistof, het ongezuiverde carbol dat, na zuivering en herhaalde distillatie een kleurloze, kristallijne stof geeft, de stukken en blokjes carbol; bekend als ontsmettingsmiddel, in het gebruik...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
niet-wetenschappelijke naam voor carbolzuur [v. carboneum, en -ol] of fenol (zie ook aldaar), C6H5OH, dus benzeen, C6H5, waarin een waterstofatoom (H) is vervangen door de groep -OH (hydroxyl, z.a.). Gezuiverde carbol, een vaste kleurloze stof, wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel.
Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)
carbolzuur, fenol, (scheikundige formule: C6H5OH), het door de Engelse chirurg Lister ingevoerde antisepticum; bleek later door overvloedig gebruik carbolgangreen in de operatiewonden te veroorzaken; wordt daarom thans in de geneeskunde vrijwel niet meer gebruikt.
Veerman (1954)
hydroxybenzeen of ‘phenol, C6H5OH, zwak zuur reagerende stof met antiseptische eigenschappen.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: