Wat is de betekenis van Bruispoeder?

2024-04-29
Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Bruispoeder

een mengsel van suiker, natriumbicarbonaat en wijnsteenzuur of citroenzuur. Als het in water opgelost wordt, ontwijkt er een gas: kooldioxide, dat door het zuur uit natriumbicarbonaat vrijgemaakt wordt.

2024-04-29
Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)

Bruispoeder

pulvis aeroforus, een poeder dat natrium bicarbonaat (zuiveringszout) en citroenzuur bevat, zodat bij oplossing in water (of in de maag!) koolzuurontwikkeling ontstaat.

2024-04-29
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

BRUISPOEDER

(Pulvis aerophorus) is een mengsel van 30 delen dubbelkoolzuurnatrium, 30 delen wijnsteenzuurpoeder en 40 delen poeder van suiker. Als men het poeder in water roert, ontstaat natriumtartraat onder opbruisen van koolzuur. Het Engelse bruispoeder (pulvis aerophorus anglicus) bevat in gekleurde papiertjes 2 g dubbelkoolzuurnatrium...

2024-04-29
Woordenboek voor praktische kennis

Dr. L.M. Metz (1937)

Bruispoeder

Een mengsel van dubbelkoolzure soda en wijnsteenzuur, dat bij bevochtiging koolzuur ontwikkelt.

2024-04-29
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Bruispoeder

mengsel v. wijnsteenzuur en natnum-bicarbonaat, ontwikkelt koolzuur bij oplossing in water.

2024-04-29
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Bruispoeder

Bruispoeder - een mengsel van een zuur (vooral wijnsteenzuur) met dubbelkoolzure soda. Een oplossing van b. in water of suikerwater, bruisend opgedronken, werkt verfrisschend en neemt misselijkheidsgevoel weg.

2024-04-29
Modern Woordenboek

Jozef Verschueren (1930)

bruispoeder

('bruis) o. poeder bestaande uit dubbelkoolzure natron en wijnsteenzuur: dient, met water vermengd, tot zuivering van een overladen maag.

2024-04-29
Polulaire Geneeskundige Encyclopaedie

Dr. Ch. Bles (1929)

Bruispoeder

Pulvis aerophorus, een mengsel van dubbelkoolzure soda (30), wijnsteenzuur (30) en suiker (40); een theelepel hiervan lost men op in een glas water en drinkt tijdens het opbruisen, ’t Poeder wordt genomen bij misselijkheid en andere maagklachten; het moet watervrij bewaard worden.

Wil je toegang tot alle 14 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-29
Algemeen Technisch woordenboek

H.J. van Eyk (1916)

Bruispoeder

Poeder bestaande uit dubbelkoolzure natron, wijnsteenzuur en citroensuiker.