Bloedkool
v., kool verkregen uit bloed dat men laat indrogen en daarna sterk verwarmt; vroeger veel gebruikt tot het ontkleuren van vloeistoffen.
Van Dale Uitgevers (1950)
v., kool verkregen uit bloed dat men laat indrogen en daarna sterk verwarmt; vroeger veel gebruikt tot het ontkleuren van vloeistoffen.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Bloedkool - is een absorbeerende koolsoort, die gemaakt wordt door bloed met kaliumcarbonaat (8 op 1) in te dampen. Het résidu wordt onder afsluiting van lucht gegloeid, de verkoolde massa gepoederd en uitgetrokken met zoutzuur en water. De toepassing is tegenwoordig zeer beperkt. Het heeft uitstekende ontkleurende eigenschappen en werkt sterk abso...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Bloedkool een koolsoort met sterk ontkleuringsvermogen, welke bereid wordt door bloed met 16—20% potasch in te dampen, de verkregen massa te gloeien en daarna met zoutzuur uit te koken.
J. Kramer (1908)
Een stof, die men verkrijgt wanneer men bloed laat indrogen en het residu in een gesloten ketel langzaam tot roodgloeihitte verwarmt. Men gebruikte deze stof vroeger naast hot beenzwart, wegens haar belangrijk opslorpingsvermogen, tot het ontkleuren van vloeistoffen.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: