Bert Wams

adviseur KvK / vakgebied alternatieve financiering

Gepubliceerd op 05-09-2017

2017-09-05

Crowdfunding

betekenis & definitie

Crowdfunding is een alternatieve manier om geld bij elkaar te krijgen voor de financiering van een product, dienst, idee of onderneming. Via de presentatie op een online platform vraagt men mensen om te investeren in profit of non profit concepten.

Crowdfunding onderscheidt zich van andere platforms, waarbij kredietaanvrager en investeerders bij elkaar worden gebracht. De financieringsaanvraag is openbaar. Het gaat om grote groepen investeerders. Een lening via crowdfunding is vaak een achtergestelde lening. Dit betekent een hoog risico voor de investeerders. Investeerders worden gewezen op de risico's door een investeerderstoets. Crowdfunding wordt gebruikt als marketing tool. Naast het verkrijgen van financiering wordt een concept tijdens een campagne in de markt gezet. Dit kan men ook als een vorm van marktonderzoek zien. Investeerders worden ambassadeurs.

Er zijn vier hoofdvormen
1. Eigen Vermogen: De investeerders kopen aandelen in een bedrijf en krijgen dividend - een vergoeding afhankelijk van de behaalde winst.
2. Vreemd vermogen: De investeerders verstrekken een lening. Het rentepercentage en de looptijd kan men zelf bepalen, binnen een bepaalde bandbreedte. Een startup heeft een hoog risicoprofiel en dat betekent automatisch dat men een hogere rente moet aanbieden. Een crowdfundingplatform kan u hierover adviseren.
3. Rewards / Tegenprestatie:
Men biedt investeerders een tegenprestatie in de vorm van een product of dienst. Men kan hiervoor ludieke acties verzinnen. Let op: de waarde van de tegenprestatie is omzetbelastingplichtig.
4. Donatie:
De investeerders schenken geld en verwachten hiervoor niets terug. Let er hierbij wel op dat het Schenkingsrecht een rol kan spelen, mogelijk dat er dus sprake is van Schenkbelasting.

Crowdfunding wordt ingezet in vele branches. Het gaat bij crowdfunding vaak om bedragen in de grootte van ca. 20.000 tot 200.000. Lager en hoger kan voorkomen.

Bronvermelding