Bert Wams

adviseur KvK / vakgebied alternatieve financiering

Gepubliceerd op 05-09-2017

2017-09-05

Kredietunie

betekenis & definitie

Een kredietunie is een coöperatie, zonder winstoogmerk, die zich richt op kredietverlening door ondernemers voor ondernemers. Leden van een kredietunie hebben een onderneming. De leden bepalen samen het beleid, kiezen het bestuur en zijn gezamenlijk eigenaar.

Een kredietunie trekt middelen aan van leden van de coöperatie en/of professionele marktpartijen. Deze middelen kunnen vervolgens worden uitgeleend aan andere leden van de coöperatie zonder tussenkomst van een bank. Dit geeft de leden van de kredietunie en betrokken professionele partijen de mogelijkheid om samen te investeren in een bepaalde branche of regio. Zij delen het investeringsrisico.

Kredietnemers binnen de kredietunie, worden ondersteund door een coach. Een kredietunie bestaat dus uit leden die financieren, maar ook uit leden die gefinancierd worden.

Er zijn twee soorten kredietunies.

Het klassieke model, waarbij het verstrekte krediet uitsluitend namens alle inleggende leden gezamenlijk wordt verstrekt. Het volledige risico en eventueel rendement wordt gezamenlijk gedeeld door alle leden.

Het bemiddelingsmodel, waarbij één of meerdere leden als individuele investeerders worden gekoppeld aan één kredietvrager. Het risico en rendement wordt alleen door deze individuele inleggers gedeeld.

Een kredietunie richt zich op ondernemers in het MKB met financieringsbedragen globaal tussen de 50.000 en 250.000.

Bronvermelding