Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-08-2016

2016-08-30

Sectorfonds

betekenis & definitie

Een sectorfonds is een fonds dat het doel heeft om de belangen te behartigen van een bepaalde sector of branche. Met name de grotere branches, zoals de bouw, de industrie en de detailhandel, hebben doorgaans een eigen sectorfonds.

In sommige sectoren werken diverse ondernemingen en instanties samen en leggen ze structureel geld in een sectorfonds. Dit is een beleggingsfonds dat uitsluitend de belangen van iedereen die werkzaam is binnen de betreffende sector behartigd. Het sectorfonds is bedoeld om een groeiend vermogen te hebben voor personen in de sector die werkloos zijn geworden of door andere omstandigheden minder inkomen hebben. In veel gevallen keert het sectorfonds bijvoorbeeld geld uit wanneer iemand kinderen krijgt.

In Nederland wordt een onderscheid gemaakt tussen tientallen sectoren, ieder met een eigen sectorfonds. Doordat er in sommige sectoren tijdelijke contracten veel vaker voorkomen dan in andere sectoren, bijvoorbeeld de bouw en de horeca, is het percentage dat wordt afgedragen aan het fonds hoger.