Belastingen

Belasting begrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Toeristenbelasting

betekenis & definitie

Toeristenbelasting is een algemene belasting die een gemeente kan heffen op toeristen die verblijven in de betreffende gemeente. De toeristenbelasting wordt niet direct aan de gemeente betaald maar aan het hotel of andere accommodatie waar de toerist verblijft.

Een gemeente legt een toeristenbelasting op aan mensen die niet officieel in een plaats wonen maar er wel overnachten. De reden achter deze belasting is het feit dat toeristen, net als inwoners, gebruik maken van bepaalde voorzieningen in een gemeente. Met dit geld kan de gemeente voorzieningen onderhouden en eventueel verbeteren.

De hoogte van de toeristenbelasting is per gemeente verschillend. De gemeente mag namelijk zelf bepalen of het toeristenbelasting heft en wat de hoogte hiervan is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben hotels, hostels of eventuele andere verblijfplaatsen geen enkele invloed op de hoogte van de toeristenbelasting. Wanneer de gemeente ervoor kiest om toeristenbelasting te heffen zijn er drie verschillende manieren om de toeristenbelasting in rekening te brengen:

Er is een vast bedrag per persoon, per nacht.
Er is een vast bedrag per boeking, dus voor het gehele verblijf.
Er is een bedrag per kamer, per nacht
Er wordt een percentage van de kamerprijs geheven

Bij de eerste drie opties kan het bedrag verschillen per gemeente maar ook per overnachtingslocatie. Zo kan het zijn dat een hotel een ander percentage opgelegd krijgt dan bijvoorbeeld een bed & breakfast. Bij de laatste optie is de toeristenbelasting een percentage van de kamerprijs. Het maakt dan voor de hoogte van de belasting niet uit met hoeveel personen er op de kamer verbleven wordt. Deze methode wordt vaak gebruikt in grote steden maar ook op belangrijke locaties zoals bijvoorbeeld Schiphol.