Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

zetmeel

betekenis & definitie

stof die planten opbouwen als reservevoedsel.

stof die planten uit koolzuur en water met behulp van chlorofyl en zonlicht opbouwen en die vooral als reservevoedsel in de vorm van korrels opgeslagen wordt in zaden, wortels, knollen of merg.
In scheikundige zin gedefinieerd als: complex polymeer van glucose en koolhydraten met de molecuulfromule (C6H10O5)n), dat in de natuur voorkomt als voedselreserve voor planten. Zetmeel wordt ook gebruikt als bindmiddel en als zoetstof in de voedingsmiddelenindustrie en in technische toepssingen, bijvoorbeeld in lijm en in stijfsel voor tafellinnen en wasgoed.

Voorbeelden:
Zetmeel is een stof die is opgebouwd uit een aaneenschakeling van zeer veel glucosemoleculen ((C6H12O6)x).
http://home.wxs.nl/~triple-w/frames2.htm

Zetmeel wordt aangetroffen in diverse planten. Zetmeelrijke planten zijn bijvoorbeeld aardappelen, maïs, tarwe, en - in de tropische landen - rijst, maniokwortelen en zoete aardappelen.
http://www.gzp.nl/main/gzp/index.htm

Zetmeel is een zeer belangrijke voedingsstof omdat het de grootste leverancier van energie is in de voeding.
http://users.skynet.be/woutvgils/Genezen%20en%20verzorgen%20van%20kanarievogels/De%20koolhydraten%2016.htm

Maïs telen we dan ook in eerste instantie voor de kolf en in het bijzonder voor het zetmeel dat erin zit.
http://www.brameco-zon.nl/index2.htm

Zetmeel is in principe vlot verteerbaar, en wordt door niemand tot de vezels gerekend. Maar, waarschuwde Delcour, als het niet of nauwelijks in aanraking is geweest met water, zoals in bananen en in de meeste koekjes, blijft het in een korrelvorm die nauwelijks verteerd wordt. Er is een goede kans dat het dan wel tot de "vezels" gerekend moet worden (en minder calorieën oplevert dan de verpakking zegt).
De Standaard, 1996

Vezels, vitaminen, zetmeel en mineralen zijn de toverwoorden. Antheunis: "Zetmeel is belangrijk. Veel mensen blijven geloven in het fabeltje dat brood een dikmaker is, precies omdat het zoveel zetmeel bevat. Ze gaan brood daarom vermijden. Het gevolg is dat ze de nodige voedingsstoffen niet meer in de juiste verhouding binnen krijgen en ze te eiwitrijk gaan eten. Brood is echt geen dikmaker. Oké, een sneetje brood van 50 gram telt 100 calorieën. Dat is niet niets. Maar het kan weinig kwaad."
http://www.ping.be/~pin32308/ontbijtservice.htm

Bij het bierbrouwen wordt rond de 65% zetmeel tot suikers omgevormd.
http://www.achelsekluis.be//res800_600.html