Wat is de betekenis van zetmeel?

2024-03-29
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

zetmeel

stof die planten opbouwen als reservevoedsel. stof die planten uit koolzuur en water met behulp van chlorofyl en zonlicht opbouwen en die vooral als reservevoedsel in de vorm van korrels opgeslagen wordt in zaden, wortels, knollen of merg. In scheikundige zin gedefinieerd als: complex polymeer van glucose en koolhydraten met de molecuulfr...

2024-03-29
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

zetmeel

zetmeel - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) verzamelnaam voor complexe polymere koolhydraat|koolhydraten die in de natuur dienen als voedselreserve voor planten Woordherkomst samenstelling van zet(werkwoord) en meel Synoniemen stijfsel Verwante begrippen amylose, amylopectine

2024-03-29
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

zetmeel

zetmeel - zelfstandig naamwoord uitspraak: zet-meel 1. bestanddeel van eetbare planten dat scheikundig op suiker lijkt ♢ ik gebruik altijd aardappelzetmeel om sauzen te binden Zelfstandig naamwoord: zet-meel het zetm...

2024-03-29
Bierwoordenboek

Bierwoordenboek.nl (2017)

Zetmeel

Het zetmeel in een graankorrel is het reservevoedsel voor het jong plantje in de eerste levensfase. Het zetmeel bestaat uit grote suikermoleculen, die echter niet direct gebruikt kunnen worden. Hiervoor zijn enzymen nodig, die ook in de graankorrel aanwezig zijn. Onder bepaalde omstandigheden worden de enzymen geactiveerd en kan het zetmeel, door h...

2024-03-29
Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

zetmeel

een door de planten gevormde verbinding van koolstof, waterstof en zuurstof; zo bestaat b.v. het gemalen koren voor het grootste gedeelte uit zetmeel. Ook aardappels bevatten in hoofdzaak zetmeel. Het zetmeel wordt in de planten als reservevoedsel opgehoopt. Wanneer de kiem zich ontwikkelt, wordt het zetmeel in suiker omgezet en de kiem als bouwsto...

2024-03-29
Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Zetmeel

(amylum): koolhydraat, opgebouwd uit eenvoudige suikers, dat dienst doet als voorraadstof in het plantaardig en dierlijk organisme. Calorieënleverend voedingsmiddel uit de reeks koolhydraten. De spijsvertering breekt het z. af tot eenvoudige suikers, die door de stofwisseling opgenomen en verwerkt worden. Dierlijk z. wordt glycogeen genoemd en...

2024-03-29
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

zetmeel

(L. amylum), polysaccharide (C5H10O5)n, produkt van de fotosynthese, belangrijke reservestof in het plantenrijk. Als zetmeelkorrels aanwezig in bladeren, zaden, vruchten, bollen, knollen. Door amylase (enzym) omgezet in maltose (disaccharide).

2024-03-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Zetmeel

(= amylum) is de belangrijkste reservestof van de koolhydraten in de plant, welke, door photosynthese uit koolzuur en water ontstaat. In wortels en zaden van planten als aardappelen en graansoorten zijn aanzienlijke hoeveelheden z. in m.o.m. grote korrels aanwezig. Z. bestaat voorn. uit een mengsel van 2 polysachariden van de formule (C6H10O5)N, nl...

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-03-29
Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)

Zetmeel

amylum, zie aldaar.