Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

zeefdruk

betekenis & definitie

grafisch procedé.

grafische techniek waarbij men een afbeelding e.d. manueel, fotografisch of digitaal aanbrengt op een raam van fijn gaas dat drukinkt doorlaat op de af te drukken beeldgedeelten, in tegenstelling tot de niet af te drukken delen die men door gom, vernis of een lichtgevoelige laag ondoordringbaar maakt.

Voorbeelden:
Bij zeefdruk [...] wordt een sjabloon waarin het beeldgedeelte werd uitgespaard op een zeef gelegd. Met een rakel wrijft men de inkt via de open ruimtes in het sjabloon door de zeef op het onderliggende papier. Dit geeft een dikke inktlaag.
http://fuzzy.arts.kuleuven.ac.be/f206/tekstver.htm

Het principe van zeefdruk in het kort: De zeef, een fijnmazig gaas is gespannen op een houten of metalen raam. Het gaas wordt dicht gesmeerd met lichtgevoelige emulsie. Na droging wordt aan de onderkant van het gaas een (transparante) positieve film gelegd, dit wordt op een glasplaat gelegd en met speciale lichtbronnen belicht. Waar geen licht valt op het gaas, de zwarte delen van de film, blijft de emulsie uitwasbaar. Door deze open delen gaat de inkt tijdens het drukproces.
http://www.kleurendruk.nl/

Een meer recente druktechniek is de zeefdruk of doordruk, waarbij de inkt door een zeef gedrukt wordt. Net zoals bij de litho hoeft de kunstenaar niet in spiegelbeeld te denken. Op een raam wordt een gaas gespannen en daarop wordt het beeld manueel of fotografisch aangebracht. Bij gedeelten die moeten worden afgedrukt, blijft het gaas zichtbaar. Op de andere gedeelten is het afgedekt met gom of vernis, zodat de inkt er niet door kan. Voor iedere kleur moet een afzonderlijke zeef gemaakt worden. Men kan drukken op papier, maar ook op T-shirts, hout, glas, keramiek en metalen.
http://secundair.deboeck.com/resource/extra/9789045529448/02-kunst-def.pdf

De student kan in het atelier diverse technieken leren, met name de hoogdruk waartoe houtsnede, linosnede en houtgravure behoren, de diepdruk met de ets, droge naald, aquatint, vernis-mou, mezzotint en burijngravure en tenslotte de vlakdruk met lithografie en zeefdruk.
http://www.academieantwerpen.be/

Zeefdruk wordt toegepast voor: drukwerk op papier, kunststof, glas, hout, textiel, ... ook voor kleine oplagen. Nadelen zijn: er is meer tijd nodig voor het prepareren van de filmen en de zeven en het drukwerk moet kunnen drogen; materialen met structuur zijn moeilijk te bedrukken; is niet geschikt voor fijn kleurendrukwerk.
http://www.grafischevormgeving.be/advies/drukwerk.html#digitaal

Ik gaf les in zeefdruk en reclame en experimenteerde veel als freelance-vormgever.
De Standaard, 1997

< >