Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

zeebries

betekenis & definitie

koele wind vanuit zee.

plaatselijke, koele wind die vanuit zee richting land waait en wordt veroorzaakt door het verschil in opwarming van de lucht boven land en boven zee.

Voorbeelden:
Aan de kust waait een verkoelende zeebries.
De Standaard, 1996

De minimale temperaturen daarentegen zijn hoger aan de kust, zelfs 's zomers. Het verschil bedraagt gemiddeld 2,5°C, steeds in vergelijking met de Kempen. Zodra het temperatuurverschil tussen land en zee voldoende groot wordt, vormt zich een thermische circulatie die een zeebries doet ontstaan. Deze bries belet de luchttemperatuur de waarden te bereiken van deze in het binnenland.
http://www.meteo.be/meteo/view/nl/360361-Parameters.html, 2011

Een zeebries is een thermisch mechanisme dat ontstaat door het verschil in opwarming van de zee en het land. Wanneer de zon schijnt op de Zuid-Franse kust, wordt het land al snel gevoelig warmer dan het zeewater. Daardoor zal de lucht boven dit opgewarmde land ook warmer worden en gaan stijgen [...]. Aan de grond begint de luchtdruk te dalen. Er ontstaat een thermisch lagedrukgebied(je) [...]. Tussen het hogedrukgebiedje boven zee en het lagedrukgebiedje boven de kust zal een wind opsteken. Wind waait altijd van hoge druk naar lage druk, hier dus van de zee naar het land. Deze wind is de zeebries.
http://www.weather4sports.be/nieuws.html, 2011

Los Angeles kent een mediterraan of subtropisch klimaat. Dat betekent dat de winters mild zijn en de zomers heet en vrij vochtig. De aanwezigheid van de Stille Oceaan zorgt er echter voor dat de winters vrij koud kunnen zijn en in de zomer zorgt de zeebries voor een lagere temperatuur dan in het binnenland.
http://www.take-a-trip.eu/nl/los-angeles/klimaat, 2006

'Weet je dat het nog dertig graden is?' zegt papa. 'Dat zou je toch niet geloven. De zeebries houdt het zalig koel.'
Marcus Leroy, Beira, Mozambique, 1996

Op de dijk had ik de zeebries tegen, maar dat deerde mij niet, want het was nog altijd zomer, al hadden de golven op de Waterweg kleine schuimkoppen.
Maarten 't Hart, Het woeden der gehele wereld, 1993