zeevis die gekweekt wordt.
roofvis met één rugvin en één aarsvin die van nature leeft in rotsachtige kustwateren in het (noord)oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en die als soort ook succesvol wordt gekweekt; rode zeebrasem.
In toepassing op de soort of een exemplaar van de soort, en in het meervoud ook in toepassing op de familie waartoe verschillende vissoorten worden gerekend, zoals dorade grise, dorade rose en goudbrasem.
Voorbeelden:
De zeebrasem behoort tot de familie van de Sparidae. Toen de aquacultuur nog niet bestond, werd zeebrasem gevangen van mei tot oktober, maar nu wordt de vis vooral in aquacultuur gekweekt.
http://www.e-gezondheid.be/op-het-menu-zeebrasem/actueel/1262
De teelt van zeevis is nog nauwelijks van de grond gekomen. Op beperkte schaal wordt zeevis gekweekt zoals tarbot (Scophthalmus rhombus), zeebaars (Dicentrarchus labrax) en zeebrasem (Pagellus bogaraveo). Het Nederlandse klimaat is niet bijzonder gunstig voor zeevisteelt omdat de gemiddelde watertemperatuur van het kustwater slechts 4 maanden per jaar optimaal is voor kweekdoeleinden.
http://www.pvis.nl/
Dorade grise, ook wel zeekarper of zeebrasem genoemd, is een vette vis (per 100 gram: 4,6 gram vet). De vis komt voor in de Middellandse Zee en de oostelijke Atlantische Oceaan. De doorgaans kleine exemplaren die in Nederland op de markt verschijnen komen van de Franse kust. Door kweekprojecten in o.a. Griekenland, Italië en Spanje is dorade grise gedurende het hele jaar te koop.
http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm