Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

yoghurt

betekenis & definitie

lobbig, wit zuivelproduct.

dikvloeibaar en zurig melkproduct dat wordt genuttigd als drank of (na)gerecht, of gebruikt als ingrediënt bij de bereiding van andere gerechten; ook: een bepaalde hoeveelheid (beker, pak, potje) yoghurt.

Voorbeelden:
Yoghurt is rijk aan hoogwaardige eiwitten, calcium en B-vitamines. Het vet bevat bovendien de daarin opgeloste vitamines A en D.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Bij de bereiding van yoghurt worden aan melk specifieke yoghurtbacteriën toegevoegd, namelijk Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Alleen als deze bacteriën zijn gebruikt voor de fermentatie van de melk en alleen als ze in voldoende mate én levend in het eindproduct aanwezig zijn, mag het product yoghurt heten.
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=1021

Doordat yoghurt een hoge zuurgraad heeft, is hij in de koelkast langer houdbaar dan melk.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm