Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

wijnsteen

betekenis & definitie

gekristalliseerd bezinksel in wijn.

zuur kaliumzout van wijnsteenzuur dat zich afscheidt van de wijn en als een kristalvormig bezinksel neerslaat op de binnenwand van een wijnvat of een wijnfles; gekristalliseerd bezinksel in wijn.

Voorbeelden:
Wijnsteen is wijnsteenzuur wat omgezet is in kristallen. Het ziet er uit als grote suikerkorrels en kun je zowel op de bodem van de fles vinden als aan de onderkant van de kurk. Het zijn de zouten van de wijnsteen die gekristalliseerd zijn. De kristallen zijn smaakloos en hebben geen invloed op de kwaliteit van de wijn en ook niet op je gezondheid dus je kunt de wijn gewoon drinken.
http://wijnwoordenboek.skynetblogs.be/tag/wijnsteenzuur, 2007

Kaliumzuurtartraat, in de volksmond ook wel wijnsteen genoemd, is het monokaliumzout van wijnsteenzuur L(+) [...]. Deze slecht oplosbare samenstelling kristalliseert en zet zich af aan de binnenkant van de wijnvaten tijdens alcoholische fermentatie of gisting.
http://www.voedingswaar.nl/bakpoeder.htm

Wijnsteen, tartarus, is opgelost aanwezig in druivensap en zet zich tijdens de gisting af op de vaten. Als dat gezuiverd wordt levert het de cremor tartari, crème de tartre, cream of tartar en cremortar, KHC4H4O6 (kaliumwaterstoftartraat). Het is kleur- en reukloos, smaakt zwak zuur en lost moeilijk op in water.
http://www.volkoomen.nl/Edelstenen/wijnsteen.htm

Na het oversteken van wijn in de wijngaard blijft een kristalvormig bezinksel over in de kuipen en vaten. Dit bijprodukt van wijn wordt wijnsteen genoemd [...]. Het neerslaan van de wijnsteen kan worden tegengegaan door het toepassen van natriumcitraat en door bevriezing van de wijn voor botteling.
http://wijn.blog.nl/leren-over-wijn/2007/03/04/wat_is_wijnsteen, 2007

Wijnsteen [...]: bij witte wijnen ontstaan witte kristallen en bij rode wijnen rode kristallen. Deze zien eruit als glassplinters en ontstaan meestal eerst op de onderkant van de kurk.
http://home.scarlet.be/pedroalco/Wijn___Bier/Wijn_-_Vinificatie/Defecte_Wijnen/defecte_wijnen.htm

Natuurlijk was ik benieuwd of er nog een beetje smaak aan zat: helaas vooral erg knisperend en gruizig, de wijnsteen bewaarde alleen de kleur van de wijn.
http://wijntjes.blogspot.nl/2012/03/wijnsteen-bij-chateau-lagrange-2003.html, 2012

Wijnsteen [...] in de wijn is geen slecht teken. Om maar direct met de deur in huis te vallen. De kristallen in de wijn zijn en niet schadelijk en ze zijn ook geen teken van gebrek aan kwaliteit – juist integendeel. De edelstenen van de wijn zijn meestal al in jonge wijnen te vinden. Op zijn minst geven ze een hoog gehalte aan mineralen in de wijn aan.
http://www.chateaubonbaron.com/wijnsteen.html, 2012