most voor wijnbereiding.
sap van vruchten, veelal van druiven, dat als grondstof dient voor wijn en de alcoholgisting nog niet of niet geheel heeft ondergaan; most voor wijnbereiding.
Voorbeelden:
De druiven werden geoogst op de 3 ha grootte wijngaard "Batti kereszt" en de kleinere percelen van de Baranya en Porkoláb Valleien. De wijnmost wordt gefermenteerd in RVS tanks onder gecontroleerde temperatuur en daarna 15 maanden gerijpt in traditionele, grote houten vaten.
http://www.wijnadvies.com/wijnen/Heimann%20uit%20Szeksz%C3%A1rd, 2009
Door toevoeging van wijnalcohol (of andere) stopt de gisting en behoudt de wijn onvergiste restsuikers. Port is er een goed voorbeeld van. Bij Port gebeurt de toevoeging van alcohol als het alcoholgehalte van de wijnmost tijdens het gistproces 6-8% bereikt. Men verhoogt het alcoholgehalte dan tot 17% of meer.
http://home.scarlet.be/pedroalco/Wijn___Bier/Wijn_-_Vinificatie/Wijn_maken_-_Algemeen/wijn_maken_-_algemeen.html