mandje voor een wijnfles.
mandje waarin men een wijnfles legt om deze liggend te verplaatsen of uit te schenken, zodat bezinksel dat zich na lange horizontale bewaring heeft verzameld, niet met de wijn vermengd raakt.
Voorbeelden:
Wijn vereist rust en aandacht. Wijn moet in afwachting van het serveren altijd in een liggende houding bewaard worden daar anders de kurk uitdroogt. Gaat u oude wijnen serveren, dan het liefst de wijn in deze houding laten en vervoeren in een wijnmandje. Jongere wijnen kunnen rechtop geplaatst worden.
http://www.vvwschelde.nl/leden/Clubblad-2-2011.pdf, 2011
Flessen worden rechtstaand op tafel of schuin liggend in de ijsemmer of het wijnmandje geopend. Men vermijdt zoveel mogelijk het bruuske bewegen van de fles. Zeker bij rode wijnen die een depot kunnen hebben.
http://www.devinoclub.be/nl/openen-van-een-fles-489.htm
Ik berg mijn flessen altijd op met het etiket naar boven en als ik zo'n oude fles weghaal doe ik dit altijd horizontaal om ze dan heel voorzichtig in het wijnmandje te leggen. Op die manier schud ik zo min mogelijk het bezinksel op [...]. De noodzakelijkheid van het gebruik van mandjes is vandaag kleiner omdat heel wat wijnen minder depot hebben en jonger worden gedronken.
http://www.vinejo.freebb.be/archive/index.php/thread-1876.html, 2012
Om een oude wijn met depot vakkundig te decanteren zal de ervaren sommelier gebruik maken van meer dan 20 verschillende handelingen. Zo vraagt 'de etiquette' het. Dat gaat van de serveertafel controleren op de nodige atributen [...]; de wijn ophalen uit de kelder; hem behoedzaam in het wijnmandje leggen.
http://www.devinoclub.be/nl/decanteren-491.htm
Vervolgens bracht ze een wijnmandje met een stoffige fles bourgogne erin.
Robin Hannelore, Requiem voor de geitenmelker, 1980