vinificatie.
het maken van wijn; vinificatie; ook: wijze waarop men wijn bereidt.
Voorbeelden:
Vanaf de aanplant van de druif en de rijpingstijd tot de oogst en wijnbereiding zijn we sterk afhankelijk van 3 factoren: licht, luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur.
http://www.optima-cool.be/producten/wijn/index.html
In het vakjargon heet de wijnbereiding vinificatie. De essentie van het vinificatieproces is de gisting, de omzetting van suikers in alcohol, met als bijproduct koolzuur.
http://www.wijninfo.nl/site/?db, 1996-2002
Verschillen in terroir (de optelsom van alle natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn op de groei van de druivenstok) en vinificatie (wijnbereiding) kunnen weliswaar voor een eindeloze hoeveelheid variaties zorgen, het zijn uiteindelijk toch de eigenschappen van de druif die de doorslag geven.
http://www.wijninfo.nl/site/?db, 1996-2002
Daarnaast zijn er doorlopend demonstraties van enten, snoeien, wijnbereiding en appelpersen.
Meppeler Courant, 1994
De bereiding van likeurwijnen. Voor deze bijzondere wijnbereiding zijn druiven nodig die twee keer zo veel suikers bevatten als gewone druiven.
http://www.gaybelgium.be/content/EpFZpuyEplymypqlgr.shtml