Woordenboek van eigentijds Nederlands

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

wakaman

betekenis & definitie

man.

man, meestal een jonge man, die zijn leven grotendeels op straat zwervend doorbrengt zonder duidelijke, legale bron van inkomsten.

Voorbeelden:
Er is in het Surinaams een mooi woord voor: wakaman, zwerver letterlijk, de man die hier gaat en die daar gaat, op zoek naar eigen voordeel. De meest gewieksten onder de jongens die in de arme creoolse buitenwijken van Paramaribo opgroeien, worden de beste wakamans.
Elma Verhey & Gerard van Westerloo, Het legergroene Suriname, 1983

Capoeira vraagt [...] om positiviteit en discipline. Om die eigenschappen staat capoeira er in Brazilië om bekend dat het kinderen uit het straatleven haalt. Hoewel dat in Suriname niet de algemene trend is, heeft het bij Chucky wel dit effect gehad. Acht jaar geleden was de breakdancer nog een echte wakaman. "Je weet, als je jong bent, doe je domme dingen. Ondeugende dingen." De politie kreeg hem niet op het rechte pad – dat gebeurde pas toen de acrobaat in aanraking kwam met capoeira.
De Ware Tijd, 1 september 2012

Het vraagstuk werd hier [...] opgevat als een probleem van beklagenswaardige randgroepjongeren: de wakaman zijn jongens die met versluierend woordgebruik "voor hun levensonderhoud zijn overgegaan op praktijken die de omringende samenleving als 'illegaal' of 'crimineel' aanmerkt".
Elma Verhey & Gerard van Westerloo, Het legergroene Suriname, 1983

De wakaman, de jongen die met illegale activiteiteiten in zijn levensonderhoud voorziet, rukt op.
Het Parool, 20 maart 1999

Er gebeurde iets dat voor een wakaman onverdraaglijk moet wezen: hij en de zijnen werden publiekelijk belachelijk gemaakt.
Elma Verhey & Gerard van Westerloo, Het legergroene Suriname, 1983


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!