Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

vervaltermijn

betekenis & definitie

periode waarna een recht vervalt.

periode waarna een recht of bevoegdheid voor iemand definitief ophoudt en een andere partij niet meer gehouden is deze toe te staan of zijn verplichting na te komen; termijn waartoe iemand beperkt is om een recht of bevoegdheid uit te oefenen; periode waarna een recht vervalt.

Voorbeelden:
Een vervaltermijn is een termijn waarbinnen men een recht of bevoegdheid moet uitoefenen. De bedoeling van vervaltermijnen is dat partijen (bijvoorbeeld opdrachtgever en aannemer) zo kort mogelijk in onzekerheid verkeren. Onzekerheid over mogelijke klachten of vorderingen van de opdrachtgever als contractspartij. Een vervaltermijn is niet hetzelfde als een verjaringstermijn. Een verjaringstermijn betreft de termijn die men heeft om een vordering aan de rechter voor te leggen. Een verjaringstermijn kan gestuit worden maar een vervaltermijn niet.
http://www.bestekboek.nl/stabu_helpdesk/archief/1001/Verschil_vervaltermijn_en_verjaringstermijn, 2012

In bepaalde situaties is er sprake van een vervaltermijn in plaats van een verjaringstermijn. Dat wil zeggen dat het recht alleen binnen deze termijn ingeroepen kan worden omdat na het verstrijken van deze termijn de ander niet gehouden is om zijn verplichtingen na te komen. Ook niet, als de eisende partij vooraf duidelijk schriftelijk heeft laten weten op dit recht aanspraak te zullen maken.
http://www.arbeidsrechter.nl/verjaring-vordering-werknemer-werkgever-loon-werk, 2014

Werknemers hebben bij een fulltime dienstverband recht op 20 vakantiedagen per jaar. Om werknemers te stimuleren deze wettelijke vakantiedagen regelmatig op te nemen is een vervaltermijn van zes maanden geïntroduceerd: de vakantiedagen die niet zijn opgenomen vóór 1 juli van het jaar dat volgt op het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd, komen te vervallen. Indien een werknemer niet in staat is geweest om deze dagen op te nemen, geldt echter de (oude) verjaringstermijn van vijf jaar. Hetzelfde geldt voor de bovenwettelijke vakantiedagen, de vakantiedagen die de werkgever bovenop de wettelijke vakantiedagen toekent. De introductie van de vervaltermijn van zes maanden voor de wettelijke vakantiedagen naast de (te stuiten) verjaringstermijn van vijf jaar levert voor werkgevers een administratieve lastenverzwaring op.
http://www.akd.nl/nl/kennis/publicaties/de-nieuwe-vakantiewetgeving-mogelijkheden-voor-afwijkende-afspraken-op-een-rij

Een saillant onderscheid tussen een verjarings- en een vervaltermijn is dat een verjaringstermijn in tegenstelling tot een vervaltermijn in de regel gestuit kan worden.
www.juridischkennisportaal.nl/...en.../valkuilen-bij-verjaringstermijn.pd

< >