fout van de verdediging.

fout van de verdediging; fout die door een verdediger gemaakt wordt.
Vooral in sporten als voetbal, basketbal, volleybal, honkbal, handbal, hockey e.d.

Voorbeelden:
Dertien minuten voor tijd zette Gullit met een knappe kopbal zijn ploeg op 1-0 uit een voorzet van de uitblinkende Savicevic. Tien minuten later kon Boksic na een verdedigingsfout gelijk maken, maar Milan bleef doorgaan. Terwijl de scheidsrechter zijn fluit al in de mond had om af te blazen, schoot Gullit, na een voorzet van Stroppa, Milan naar 2-1.
NRC, 1994

Typische verdedigingsfouten. Botsen met schouders of heupen. Afhouden met gespreide of opgetrokken knieën [...]. Typische aanvallende fouten. Oplopen tegen een in verdedigende positie staande speler. Opspringen tegen een verdedigr bij een rebound. Lichaamlijk contact bij het blocken door een te dichte positie.

In de eerste set nam Flash in hoog tempo een 4-1 voorsprong, maar door verdedigingsfouten kwam Westenholte terug tot 4-4. De Flash-dames kwamen steeds beter in hun spel en door een goede opslag en goede aanval werd een voorsprong van 9-5 opgebouwd.
Meppeler Courant, 1995

Blue Devils verloor ondanks dat het goed speelde met 3-6. Normaal schort het bij de Meppelers aan slag, dit keer werd verloren door verdedigingsfouten.
Meppeler Courant, 1994

De oud-speler en zijn secondant John van Loen moesten lijdzaam toezien hoe Utrecht naar de slachtbank werd geleid. Een grove verdedigingsfout was er de oorzaak van dat hun ploeg al na een minuut of twintig achter de feiten aanliep.
De Telegraaf, 2002

Waar vorige week Ommen verdedigend de zaakjes goed op orde had, was het tegen Voorwaarts Twello weer pet. Drie keer kreeg doelman Alexander Oldeman een goal te incasseren. Drie keer ging er een verdedigingsfout aan vooraf.

Gerton Albers maakte er na een half uur 0-2 van. Na een verdedigingsfout schoot hij de bal, die onderweg ook nog aangeraakt werd, in de korte hoek.

Jürgen Belpaire, doublure van de geblesseerde Verlinden, moest in de slotminuut zelfs nog lijf en leden riskeren om Van Veldhoven voorbij een verkeerd dekkende Medved de weg naar de 3-3 te belemmeren. De 23-jarige Blankenbergenaar herstelde zodoende zijn en andermans verdedigingsfouten eerder in de wedstrijd.