Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

URL

betekenis & definitie

Uniform Resource Locator.

(Engels) Uniform Resource Locator, uniek label, adres van een website, een webpagina of op internet geplaatst document of bericht, dat boven in het scherm van een computer of smartphone zichtbaar wordt en dat volgens bepaalde regels en met vaste onderdelen opgebouwd is; internetadres; webadres.

Voorbeelden:
Je browser moet natuurlijk weten waar je naartoe wil. Daarvoor moet je hier het adres invullen. In het Internet-jargon noemen we dat een URL (Universal Resource Locator). Heel vaak is dat iets in de aard van http://www.huppeldepup.com. Bij Windows zoekt Navigator automatisch de vorige bezochte URL's die met deze lettercombinatie beginnen om je enig typwerk te besparen.
http://www.donboscohoboken.be/cursus/

De URL is niets anders dan een soort telefoonnummer dat de computer draait om terecht te komen bij de informatie die de gebruiker wil hebben.
De Standaard, 1996

Hoe werkt nu Hotmail? Surf eerst naar de site van Hotmail: URL: http://www.hotmail.com. Eerst word je dan gevraagd naar je 'username' en je 'password'. Na een klik op de Enter-knop kom je automatisch bij jouw postbus terecht.
http://www.donboscohoboken.be/cursus/

De term URL gebruiken wij liever niet. Webadres zegt duidelijk waar het om gaat.
De Standaard, 1996

Via een link of na het intoetsen van een internetadres (URL) belandt de gebruiker op de beginpagina van de publiekscatalogus.
http://www.adlibsoft.nl/

Een URL (Uniform Resource Locator, uniforme bronzoeker) is een gestandaardiseerde adresseringsmethode. Een URL bestaat maximaal uit vier delen, waarvan vooral de eerste drie voor deze cursus van belang zijn. De eerste drie delen zijn achtereenvolgens: de toegangsmethode, het Internet-adres van de server en het pad naar een bestand.
http://www.donboscohoboken.be/cursus/

Nemen we bijvoorbeeld de volgende URL: http:\\www.adres.be\bestanden\homepage.htm. Daarin zijn de eerste drie delen van een URL als volgt te onderscheiden: Toegangsmethode: http:. Het Internet-adres: \\www.adres.be. Een bestandspad: \bestanden\homepage.htm. De bovenstaande URL wordt als volgt geëvalueerd: Haal op het adres www.adres.be het bestand homepage.htm op uit de map bestanden en verwerk dit bestand volgens het http-protocol.
http://www.donboscohoboken.be/cursus/