buiktyfus.
infectieziekte die veroorzaakt wordt door de tyfusbacterie (Salmonella typhi) en die gekenmerkt wordt door hoge en langdurige koorts, bewustzijnsstoornissen en aandoeningen van het maag-darmkanaal; buiktyfus.
Bij uitbreiding ook in toepassing op andere infectieziekten die met hoge koorts gepaard gaan, bv. vlektyfus, veroorzaakt door door kleerluizen overgebrachte micro-organismen uit het geslacht Rickettsia, of paratyfus, veroorzaakt door bacteriën van de soort Salmonella paratyphi.
Voorbeelden:
Tyfus is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. Het meest kenmerkend zijn de darmverschijnselen. Hoge koorts, sufheid, huiduitslag en diarree, maar ook obstipatie komen veelvuldig voor. Na besmetting die optreedt via het contact van voedingsmiddelen met besmette ontlasting, duurt het ongeveer twee weken voor de eerste ziekteverschijnselen zich openbaren. De ziekte kan ernstige complicaties veroorzaken. Tyfus komt vaker voor in landen met slechte hygiënische omstandigheden.
http://home.tiscali.be/jantje/index.html
Tyfus wordt onderscheiden in vlektyfus en buiktyfus (= ingewandstyfus). Vlektyfus gaat o.a. gepaard met hoge koorts en bewustzijnsstoornissen en wordt o.a. overgebracht door vleermuizen. Buiktyfus gaat o.a. gepaard met ernstige maagdarm-klachten, rode huid, hoge koorts en ijlen gepaard en keert gemakkelijk terug (= recidiveren).
http://home.tiscali.be/jantje/index.html
Veel minder frequent, maar daarom niet minder ernstig was de tyfus die kon heersen aan boord van de schepen. Hiervan was nog niet bekend dat die gemakkelijk werd verspreid via uitwerpselen en luizen van mensen.
http://www.voc-kenniscentrum.nl/themas.html
Over de verstopte rioleringen (omdat de elektriciteit in de gemalen door de Duitsers was afgesloten), zodat overal in de straat diepe strontkuilen waren gegraven die enorm stonken en het gevaar voor het uitbreken van besmettelijke ziektes, zoals cholera en tyfus, niet denkbeeldig maakten.
J. Bernlef, Hersenschimmen, 1984
Er was waterschaarste, de kranen waren kapotgevroren in de winter en van water uit de sloot kreeg je tyfus.
Jan Cremer, De Hunnen. Dl. 3: Vrede, 1983
Voor avontuurlijke of vakantiereizen naar tropische bestemmingen, is het raadzaam je te laten inenten tegen tyfus, tetanus, en polio en eventueel voorzorgen te nemen tegen hepatitis A. Sommige inentingen moeten herhaald worden: zorg dat je er tijdig bij bent!
http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Jul-Aug-2001/op_reis.htm, 2001