dat wat streekeigen is.
dat wat streekeigen is; dat wat in hoge mate kenmerkend is voor een bepaalde streek; dat wat overeenkomt met of getuigt van de in een bepaalde streek gangbare gebruiken, gewoonten, zeden e.d..
Voorbeelden:
De (historische) identiteit, het streekeigene, van ruim de helft van de Nederlandse cultuurlandschappen is aangetast, vooral in de zandgebieden.
https://www.clo.nl/indicatoren/nl103902-kenmerkende-landschapselementen, 20 januari 2003
In de 19e eeuw, een standenmaatschappij bij uitstek wanneer je deze vergelijkt met tegenwoordig, komen klederdrachten algemeen voor op het platteland. Behalve het streekeigene gaf kleding ook je plaats in de samenleving aan. Je moest als landarbeidersvrouw niet proberen sieraden of kleding te dragen die in de boerenstand thuis hoorden. Of je een rijke of arme boer was, was duidelijk aan de stoffen van je kostuum of pak, of de muts van je vrouw en het aantal snoeren van haar halsketting te zien.
http://www.nuwenspete.nl/?p=2905, 14 mei 2019
De Werkgroep Boerenerven Drenthe organiseert op maandag 23 februari en maandag 2 maart een cursus voor mensen die meer willen weten over de inrichting van hun boerenerf. [...]. De cursisten krijgen een breed inzicht in zowel het streekeigene als in de mogelijkheden voor het eigen erf.
https://assercourant.nl/artikel/753664/cursus-boerenerven-geschiedenis-gebruik-inrichting-aanleg.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F, 10 februari 2015
Kwaliteitszorg in de voedingssector is voor ons van belang t.o.v. de streekgebonden gastronomie. Als de klant inderdaad een vraag heeft naar dat streekeigene (al dan niet gekoppeld aan elementen als natuurzuiver, hormonevrij, typische smaak, e.a.) is marktonderzoek het instrument voor het kunnen. Zo kan men de klant geven wat hij verlangt en zo mogelijk ook anticiperen op wat hij zou kunnen verlangen. Een klant moet goed verzorgd worden, dit is dienstverlening.
http://www.asg.be/nederlands/dossiers/standpunten/streekgebondenheid.htm