Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

spic en span

betekenis & definitie

helemaal schoon of opgeruimd.

helemaal schoon; keurig netjes opgeruimd of schoongemaakt; kraakhelder; vervolgens oneigenlijk ook wel: piekfijn in orde; gloednieuw; (als) gereinigd.
Oorspronkelijk de merknaam van het Engels schoonmaakmiddel spic and span (ook wel gespeld als spick and span), een verkorting van een oudere vorm spick and span new ('gloednieuw', 'spiksplinternieuw').

Voorbeelden:
Zijn ogen gaan over de wagen die voor hun neus staat. Spic en span, gisteren door huisvader Glenn gewassen, samen met zijn kinderen.
Abdelkader Benali, De langverwachte, 2002

Op dit moment worden de stallen, uit het oogpunt van hygiëne en welzijn, ontsmet en schoongemaakt. Dit om ervoor te zorgen dat alles spic en span is en perfect in orde om de hengsten maandag goed te kunnen ontvangen.
http://www.kwpn.nl/2013/09/stallen-spic-en-span-voor-ontvangst-hengsten/, 27 september 2013

En hoe het behang hier is afgebladderd is nog spic en span vergeleken met de staat van mijn hersens.
Jiskefet, Hé lullo, 2000

Ja, dacht Mehdi, dat was wat de tovenaar het meest vreest, dat de leerling hem zal overtreffen en er met zijn uitvinding (spic en span, helemaal geperfectioneerd) vandoorgaat.
Abdelkader Benali, De langverwachte, 2002

In zijn opinie willen mensen die schulden hebben niet wakker worden, en worden mensen die alleen Allah iets verschuldigd zijn spic en span wakker wanneer ze willen - en dat is het liefst zo vroeg mogelijk. Want ze weten dat ze wat ze nu afbetalen dubbel en dwars zullen terugkrijgen van de bank van God.
Abdelkader Benali, De langverwachte, 2002