Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

puree

betekenis & definitie

fijngestampt of doorgestoken voedsel.

gerecht van fijngestampte of doorgestoken groenten, vruchten of andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld vis of vlees; fijngestampt of doorgestoken voedsel.

Voorbeelden:
Van 2 kg tomaten krijgt u op deze manier ongeveer 1 liter puree. De puree is niet zo geconcentreerd als de gangbare, maar desondanks heel geschikt voor de bereiding van soepen en sauzen. Was rijpe, bij voorkeur vlezige tomaten en snijd ze in 4 partjes, zeer grote vleestomaten in 8 partjes. Stoom de tomaten in een gesloten pan met een bodempje water voorzichtig gaar, zonder erin te roeren (circa 10 minuten). Giet alles behoedzaam op een vergiet en laat de tomaten een half uur uitlekken, maar roer er ook nu niet in (hooguit een beetje heen en weer schudden). Vang het tomatenwater op en gebruik het voor soep. Wrijf nu de uitgelekte tomaten door een zeef, de vellen en pitjes moeten achterblijven. Kook de puree al roerende nog een keer goed door en vul hem kokendheet in potjes met twist-off-deksels.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Ze schilde koolraap, aardappels en worteltjes en sneed alles in kleine stukken om het te koken en er daarna puree van te maken.
Marianne Fredriksson, Anna, Hanna en Johanna, 2000