Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

pluk-ze-wetgeving

betekenis & definitie

wetgeving omtrent het afnemen van goederen.

wetgeving die het een rechter mogelijk maakt om een verdachte naast een boete, een gevangenisstraf of een taakstraf een ontnemingsmaatregel of voordeelsontneming op te leggen, waarbij geld en goederen van de verdachte in beslag worden genomen waarvan aangenomen wordt dat ze verkregen of gefinancieerd zijn uit criminele activiteiten.

Voorbeelden:
Twee jaar geleden had de NAVO alle kans om haar bestaansrecht te bewijzen, toen zij zich op een nieuw Strategisch Concept beraadde. Er werd lang vergaderd over de waartoe-zijn-wij-op-aarde-vraag, stippen werden op de horizon gezet, maar heel indrukwekkend was het slotdocument niet. En áls er al sprake is van een bedreiging van de lidstaten, bijvoorbeeld op het cyberslagveld, dan is vooralsnog besloten dat dat buiten de termen van de zelfverdedigingsclausule van het bondgenootschap valt (artikel 5). Daar ligt dus geen automatische rol. Nu is dit allemaal niet de schuld van het bondgenootschap zelf. Het zijn de lidstaten die de zalige zorgeloosheid hebben uitgeroepen. En dan vooral weer de Europese lidstaten, die een soort pluk-ze-wetgeving op het thema veiligheid hebben losgelaten.
http://www.clingendael.nl/publication/de-zalige-zorgeloosheid-van-de-navo, 19 maart 2013

Van Riessen en Pronker noemen het 'onafwendbaar' dat de huidige pluk-ze-wetgeving wordt uitgebreid.
de Volkskrant, 2000

Wel beperkte het hof de periode waarin Z. aantoonbaar in hasj heeft gehandeld tot 1992. Dit heeft als consequentie dat justitie zich bij het claimen van wederrechtelijk verkregen vermogen niet kan baseren op de nieuwe zogeheten pluk-ze-wetgeving.
NRC, 1995

< >