Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

pluk-ze-wet

betekenis & definitie

maatregel waarbij goederen afgenomen worden.

wet die het een rechter mogelijk maakt om een verdachte naast een boete, een gevangenisstraf of een taakstraf een ontnemingsmaatregel of voordeelsontneming op te leggen, waarbij geld en goederen van de verdachte in beslag worden genomen waarvan aangenomen wordt dat ze verkregen of gefinancieerd zijn uit criminele activiteiten.

Voorbeelden:
Er is een wet die het mogelijk maakt om het geld van criminelen af te pakken, de zogenaamde 'pluk-ze-wet', maar deze kan niet gebruikt worden bij fiscale delicten. Bij toeslagfraude ligt dit anders, omdat dat strikt genomen geen fiscaal delict is. Volgens het NRC Handelsblad is het justitie desondanks tot nu toe niet gelukt zulke criminelen te plukken.
http://www.nuzakelijk.nl/economie/3477620/toeslagcrimineel-lastig-plukken.html, 18 mei 2013

Streefland coördineert landelijk de uitvoering van de pluk-ze-wet, waarmee justitie sinds maart 1993 probeert winsten verkregen door misdaad terug te pakken.
Haagsche Courant, 2003

De Amsterdamse politietop verwijst naar wetgeving in Italië en de Verenigde Staten. Daar kan de politie bij sterke vermoedens dat goederen of geld afkomstig zijn uit criminele activiteiten beslag leggen. Het strafrechtelijke bewijs hoeft pas achteraf te worden geleverd. In Nederland hebben we de pluk-ze-wet, maar die werkt in de praktijk moeizaam.
ANP, 2000