Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

Pasen

betekenis & definitie

verrijzenisfeest van Christus.

christelijk feest ter herdenking van de verrijzenis van Christus uit de dood na zijn kruisiging, dat men op paaszondag en paasmaandag viert, resp. als kalenderdag de kerkelijke hoogdag of burgerlijke feestdag op de datum van paaszondag.

Voorbeelden:
Op welke datum wordt Pasen gevierd? De datum van de eerste paasdag valt - volgens de christelijke kalender - op de eerste zondag na volle maan na het begin van de lente (21 maart) en kent hierdoor dus een spreiding van 34 dagen (van 22 maart tot 25 april).
http://www.paasfeest.nl/frame_pasen.htm

De kerkvaders konden in 325 niet vermoeden dat de astronomische lente niet altijd valt op 21 maart. Ook het exact bepalen van het moment van volle maan is geen sinecure. Daarom werd afgesproken dat voor de kerk de astronomische lente altijd begint op 21 maart, en dat de maanfasen zich herhalen om de 19 jaar. Met die definitie wordt Pasen een variabele feestdag die kan vallen van 22 maart tot 25 april. Inderdaad, als het volle maan is op zaterdag 21 maart, vieren we Pasen op zondag 22 maart [...]. Als er een volle maan is op 20 maart, valt de eerstvolgende volle maan op 18 april. Als dat zondag 18 april is, wordt Pasen de daaropvolgende zondag gevierd en dat is dus 25 april.
http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag133.php

Bij het woord 'Pasen' denkt vrijwel niemand meer aan het religieuze feest. Hoewel, echt slecht is het met de godsdienstige achtergrond niet gesteld. De oudere generatie weet nog perfect waar Pasen voor staat maar ook de meeste jongeren komen na enig nadenken toch nog bij de 'verrijzenis' terecht.
http://www.gva.be/dossiers/-p/pasen/kinderen2.asp, 1998

Narcissen horen bij Pasen zoals de klokken van Rome en de paashaas.
http://www.gva.be/dossiers/-p/pasen/paasbloem.asp, 1999