lendenspier van een rund.
in de lendenen gelegen, malse, magere spier (de haas) van een rund, waarvan het beste vlees verkregen wordt.
Voorbeelden:
Chateaubriand met rozijnen portsaus. Ingrediënten: * 2 biefstukken van de ossenhaas à 300 gram * 1 à 2 eetlepels rozijnen * 3 eetlepels port * 75 gram boter * 1 bekertje crème fraiche * zout en peper.
http://www.omawapsie.nl/omroepflevoland/chateaubriand%20met%20rozijnen%20portsaus.html
Vanavond serveerde hij – terwijl ik voorlas, Armand zong en oud-topkok Fagel over zijn carrière vertelde – oesters met een bloody mary-gelei; een carpaccio van ossenhaas met mosterdsambalijs; dropsoep; gevulde kip met cola-saus; en marsepeinsushi's met banaan.
Ronald Giphart, Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, 2002
Een hele ossenhaas laat zicht prachtig bereiden in oven of op de barbecue.
http://www.beefensteak.nl/nl/hereford-natural-beef-ossenhaas-heel-1500gr.html
Botermalse stukjes gegrilde ossenhaas worden, onder begeleiding van diverse gebakken groenten en een omeletje, geserveerd met een pepersaus en salade.
http://www.kooijenga.cistron.nl/restaurants/borsalino/