Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

nachtevening

betekenis & definitie

astronomisch verschijnsel.

astronomisch verschijnsel dat tweemaal per jaar plaatsvindt, te weten rond 21 maart en rond 22-23 september wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, het noordelijk en zuidelijk halfrond van de aarde evenveel zonlicht ontvangen en dag en nacht in de hele wereld even lang duren.

Voorbeelden:
Een zonnewende (zonnekeer, solstitium) of een nachtevening (equinox) geeft het begin van een seizoen aan. Er zijn twee zonnewenden per jaar, dus hebben we een manier nodig om te kunnen aangeven welke van de twee zonnewenden we bedoelen, en net zo met de twee nachteveningen per jaar. We kunnen het seizoen erbij noemen waar de zonnewende of nachtevening het begin van is (bijvoorbeeld de zomerzonnewende of de herfstnachtevening) [...]. We kunnen ook de maand erbij noemen waarin de zonnewende of nachtevening valt (bijvoorbeeld de maartequinox of de decemberzonnewende).
http://aa.quae.nl/nl/antwoorden/seizoenen.html#4, 2013

Kenmerken van de nachteveningen. Kenmerk: Waar op aarde (op welke breedte) vallen de zonnestralen loodrecht in? Lentenachtevening: op de evenaar. Herfstnachtevening: op de evenaar. Kenmerk: Welk halfrond krijgt het meeste zonnestraling? Lentenachtevening, herfstnachtevening: beide evenveel. Kenmerk: Wat is kenmerkend aan de duur van de dag ten noorden van de noordpoolcirkel? Lentenachtevening: 12 uur. Herfstnachtevening: 12 uur. Kenmerk: Wat is kenmerkend aan de duur van de dag ten zuiden van de zuidpoolcirkel? Lentenachtevening: 12 uur. Herfstnachtevening: 12 uur.
http://aardrijkskunde.dbz.be/graad3/kosmografie/4_de_bewegingen_van_de_aarde_in_het_zonnestelsel_aardrevolutie_verbetering.html, 2007

Kenmerken van de nachteveningen [...]. Kenmerk: Wanneer valt de eerstvolgende nachtevening (equinox) van dit type? Lentenachtevening: 20 maart 2008. Herfstnachtevening: 22 september 2008. Kenmerk: Hoeveel uren daglicht (tijdsduur tussen zonsopkomst en zonsondergang) zijn er op 60 °NB? Lentenachtevening: 12 uur. Herfstnachtevening: 12 uur. Kenmerk: Waar duurt de nacht precies 12 uur? Lentenachtevening: overal. Herfstnachtevening: overal.
http://aardrijkskunde.dbz.be/graad3/kosmografie/4_de_bewegingen_van_de_aarde_in_het_zonnestelsel_aardrevolutie_verbetering.html, 2007

Op school hebben we altijd geleerd dat bij het begin van de astronomische lente en de astronomische herfst dag en nacht even lang duren: de equinox of nachtevening. De zon bevindt zich dan precies twaalf uur boven de horizon.
http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag183.php, 2010

Bij nachtevening (op 20 maart en 23 september) is de lengte van dag en nacht overal op aarde gelijk. Het verschil in de daglengte van dag tot dag rondom de nachtevening verandert snel. Het verschil in de daglengte kan in de periode rond nachtevening tot 3 minuten per dag oplopen. Niet voor niets merken mensen vaak dat de dagen in de herfst snel korter worden.
http://www.zonsopgang-zonsondergang.nl/, 2011