Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

miereneter

betekenis & definitie

tandeloos, insectenetend zoogdier.

in Zuid-Amerika en Midden-Amerika voorkomend zoogdier zonder tanden met een lange snuit en een lange, dunne, kleverige tong, dat zich vooral voedt met mieren en termieten.
Vooral ter aanduiding van de grote miereneter of reuzenmiereneter (Myrmecophaga tridactyla), maar als generieke term ook wel gebruikt voor de boommiereneter of de dwergmiereneter.

Voorbeelden:
Mieren worden gegeten door miereneters, kiekendieven dieven kieken, alles wordt gegeten door alleseters, maar een dier dat zich toelegt op het eten van de mens is er niet.
Midas Dekkers, Poot: verhalen over de hond, 2000

Viriliteit neemt in de Vietnamese cultuur immers een belangrijke plaats in, kijk maar eens naar de keizer van Hue die er honderden vrouwen op nahield en daarmee dag en nacht druk in de weer was. En ook al is die man er uiteindelijk aan bezweken, hij wordt er nog steeds om bewonderd en er zijn er heel wat die het hem ook vandaag nog zouden willen nadoen. Zodoende bestaat er hier een hele traditie en een receptenboek gevuld met allerlei middeltjes om de man ter hulp te komen. Zo gelooft men dat schildpadden en miereneters over speciale sappen beschikken die de man goed van pas kunnen komen. Ook draken zijn zeer nuttig, al zijn die vandaag de dag moeilijker te vinden.
De Standaard, 1996

Er zijn ongeveer 18 zoogdiergroepen met een placenta (de mens, de olifanten, de hoefdieren, de honden- en katachtigen, het aardvarken, de zeekoeien, de tandenloze zoogdieren zoals de miereneters, de vleermuizen, de primaten, de walvissen, de hazen en konijnen, de insecteneters, de knaagdieren en de toepaja's).
http://users.skynet.be/zoekheteensop/zoogdieren.htm

Dr Jordan is een specialist in "kleine zoogdieren". In dierentuintermen wordt deze benaming gebruikt voor de grote verzameling van knaagdieren, insecteneters, hazen, konijnen en pika's, springspitsmuizen, vleermuizen, huidvliegers, aardvarkens, gordeldieren, schubdieren en miereneters.
http://www.brok.be/nieuwsbrief0201.html, 2001

We keren even naar onze verblijfplaats terug voor het middagmaal. In de namiddag gaan we terug op toer op zoek naar nog meer bewoners van dit gebied. Daaronder vallen vooral de lanspuntslang, wasberen, miereneters, otters, drie soorten apen, halsbandpekari's en tapirs. Ook reptielen als glaskikkers en basilisken zijn vertrouwde bewoners.
http://www.houtlandreizen.be/meerdaagse.php

< >