medeschuldige.
in strafrechtelijke zin: iemand die opzettelijk behulpzaam is geweest bij het plegen van een misdaad of wanbedrijf maar bijkomstige, niet-noodzakelijke hulp verleende, in tegenstelling tot de onmisbare hulp die als criterium geldt voor mededaderschap; in algemeen taalgebruik ook: iemand die medeschuldig is aan een misdaad, wantoestand enz., veelal met de bijgedachte dat men niet de hoofddader of de belangrijkste veroorzaker is.
Voorbeelden:
Zijn mededaders "zij die door enige daad tot de uitvoering zodanige hulp hebben verleend dat de misdaad of het wanbedrijf zonder hun bijstand niet had kunnen worden gepleegd" (art. 66 al. 3 Sw.). Zijn medeplichtigen "zij die wapens, werktuigen of enig ander middel hebben verschaft, die tot de misdaad of het wanbedrijf hebben gediend, wetende dat ze daartoe zouden dienen" (art. 67 al. 3 Sw.) en "zij die buiten het geval van art. 66 § 3 Sw., met hun weten de dader of de daders hebben geholpen of bijgestaan in daden die de misdaad of het wanbedrijf hebben voorbereid, vergemakkelijkt of voltooid" (art. 67 al. 4 Sw.) […]. Uit een vergelijking van de bewoordingen van art. 66 en 67 Sw. zou men kunnen afleiden dat medeplichtigheid betrekking heeft op de voorbereiding, vergemakkelijking of voltooiing van het misdrijf, terwijl de mededaderschap op de uitvoering slaat. Men neemt echter aan dat het doorslaggevend criterium de vraag is of de verleende hulp bijkomstig, dan wel onmisbaar was. Dit is een feitenkwestie die door de rechter op soevereine wijze wordt beoordeeld.
http://books.google.nl/books?id=THohY9EjmPMC&pg=PA337&lpg=PA337&dq=%22art.+66%22+bijkomstig+medeplichtig&source=bl&ots=UciELhS6a7&sig=lfuzoOgqGrx3gHHwdAbhuV3JyRU&hl=nl&ei=vHR6S7b4NcPv-QaH0oziBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CAcQ6AEwAA#v=onepage&q=&f=false, 2006
Wetboek van Strafrecht. Titel V. Deelneming aan strafbare feiten. Artikel 48. Als medeplichtigen van een misdrijf worden gestraft: 1°. zij die opzettelijk behulpzaam zijn bij het plegen van het misdrijf; 2°. zij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf.
http://wetboek.mobi/Sr/48.html?l=1