witte dikke saus.
koude, dikke witte saus op basis van eidooiers, olie, azijn en mosterd, die in een pot of tube te koop wordt aangeboden en onder meer wordt gegeten bij friet en koude gerechten als salades en koud vlees; ook: een bepaalde hoeveelheid (fles, pot) mayonaise.
Voorbeelden:
Patat met mayo is lekker. Patat met kip is ook lekker. Dus is mayonaise met kip ook lekker.
NRC, 1995
Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. De kleur is transparant geel, de smaak tamelijk neutraal. Ze bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet en is zeer geschikt voor alle culinaire toepassingen. De olie is goed bestand tegen hoge temperaturen en daardoor geschikt om te frituren. Omdat de smaak van de olie heel neutraal is, is de olie ook ideaal voor het maken van mayonaise en dressings.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm
Amuse van krab. Ingrediënten: 4 crabsticks, 1 el mayonaise, 2 tl cognac, 2 tl koffieroom, 2 tl tomatenketchup, waterkers, roze peperkorrels, bieslook. Bereiding: Halveer 4 crabsticks; Roer een sausje van de mayonaise, cognac, koffieroom en de tomatenketchup; Leg op 8 eetlepels elk 2 blaadjes waterkers en een stukje crabstick, schep er een beetje saus op en garneer met roze peperkorrels en fijngeknipte bieslook.
http://www.receptenzoeker.be/toonrecept/?link=10828
'Bo! Bo! Gefeliciteerd!' We zaten zwijgend aan een ontbijt van müsli en fruit, en terwijl Bo zich aankleedde maakte ik hartige sandwiches met eieren en spek, en mayonaise in plaats van boter, en veel zout, precies zoals Bo ze het lekkerst vond.
Karel Glastra van Loon, De passievrucht, 2000
'Productdifferentiatie'. Prachtig woord, niet? Ik hoorde het van een vakman toen we het hadden over de Franse hypermarchés. Daar hebben ze elf soorten mayonaise in de schappen staan, met dragon, met extra mosterd, met citroen, en wij maar drie. Die elf, dat is nou productdifferentiatie.
http://www.onnokleyn.nl/groene-mayonaise/, 6 september 2006
Leg op de onderste bolletjeshelften blaadje(s) sla. Leg de hamburgers erop en hierop enkele plakjes tomaat. Dek met bovenste bolletjeshelften af. Zet de tomatenketchup en mayonaise op tafel.
http://www.ah.nl/kookschrift/verzameld-recept?id=431700&userid=260111
Tussen de voorgerechten, hoofdgerechten en desserts vertelt de chef-kok wat meer over wijn, het belang van goede en verse ingrediënten, de kunst van het opdienen en lekkere specerijen. Aan het einde geeft hij een overzicht met basisrecepten zoals bouillons, mayonaises, garnituren en specerijenmelanges.
http://www.xquis.com/books/_nl/