Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

mayo

betekenis & definitie

mayonaise.

koude, dikke witte saus op basis van eidooiers, olie, azijn en mosterd, die in een pot of tube te koop wordt aangeboden en onder meer wordt gegeten bij friet en koude gerechten als salades en koud vlees; mayonaise; ook: een bepaalde hoeveelheid (fles, pot) mayonaise.

Voorbeelden:
Toen de friet en mayo op tafel kwamen, werd aangegeven dat er gluten in zaten. Ze wisten niet hoe ernstig mijn allergie was, maar ik kon wel een bakje rijst krijgen als ik dat niet kon eten.... Dat is voor mij niet de juiste manier om met gasten om te gaan.
http://www.dinnersite.nl/restaurant/2648/reviews/De_Wandelaar/Haarlem/Noord_Holland/, 1 januari 2013

Gooi je ansjovisjes en je halve teen knof in de keukenmachine. Draaien tot het niet meer op een vis lijkt. Wat mayo erbij. Proeven. Lekker? Beetje zout en peper misschien? Het moet glad zijn, je wilt geen stukken vis meer ontdekken in je mayo.
http://www.lindanieuws.nl/snacks/recept-van-de-dag/knoeperd-van-een-kip-ceasar-bammetje-met-ansjovis-mayo/, 15 maart 2014

Met fondue heb je al het gerèn vooraf [...]. Alle ingrediënten moeten bijeengeharkt. Sla en tomaten, witloof, bloemkool, erwten en boontjes extra-fijn, wortelen, asperges en maïs. Sausjes ook: béarnaise, zigeuner, provençaalse, look en tartaar, cocktail, ketchup en mayo, natuurlijk.
http://users.pandora.be/wonder/2002/Van%20Betlehem.htm

< >