Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

korenwijn

betekenis & definitie

jenever uit een granenmengsel.

kleurloze, lichtgele of lichtbruine jenever met een alcoholpercentage van 38 procent, die men verkrijgt door vergisting van een mengsel van mout en verschillende granen zoals gerst, rogge en tarwe, meervoudige distillatie, toevoeging van kruiden en graanalcohol en vaak rijping in het vat.
Is soms ook al in toepassing op een halfproduct waaruit het uiteindelijk consumptieproduct wordt vervaardigd; zie in dat verband het tweede voorbeeld hieronder.

Voorbeelden:
'Het is een dag om korenwijn te drinken,' vond Arthur. Korenwijn. Wat was dat ook weer, dacht Agnes. Ze herinnerde zich nog dat het woord wijn misleidend was, maar ze vond het kinderachtig Arthur te vragen wat het nou precies was en dus zei ze: 'Doe mij dat ook maar.' Het goedje zag nogal geel en toen ze eraan rook, wist ze het weer. Heel oude jenever.
Peter van Straaten, Niet doen Agnes, 2000

Moutwijn wordt verkregen door een graanbeslag van rogge, gerst, tarwe en mout te laten vergisten. Als na een paar dagen een alcoholpercentage is bereikt van ongeveer tien procent volgt een drievoudige distillatie. De dan verkregen kleurloze drank heeft een alcoholpercentage van zo'n 46 procent. Na nog een vierde distillatie wordt het product korenwijn genoemd. Ondanks dat het al korenwijn heet, is het toch pas de basis voor wat na toevoeging van kruiden en graanalcohol (96%) en de vaak hierna volgende fustrijping korenwijn zal heten.
http://www.missethoreca.nl/Home/Article/2003/6/Goede-maatjes-met-korenwijn-HOR043347W/, 2003

Korenwijn ontleent zijn karakter in de eerste plaats aan moutwijn. Daar moet minstens 51 procent van aanwezig zijn. De compositie van korenwijn omvat ook andere distillaten, zoals zuivere graanalcohol.
http://www.genevergenootschap.nl/Linkermenu/nederlands_gedistilleerd.php?choice=5

Anders dan de vrijwel neutraal smakende jonge jenever is korenwijn veel karaktervoller. Met kruidige smaakelementen waarin naast jeneverbes vaak ook zoethout, gember en anijszaad vallen te herkennen. Heeft de drank daarnaast ook nog een houtrijping ondergaan – wat vrijwel altijd het geval is - dan is de korenwijn bovendien zacht van smaak, met zoetige vanilletonen.
http://www.missethoreca.nl/Home/Article/2003/6/Goede-maatjes-met-korenwijn-HOR043347W/, 2003

Breng de wijn, de korenwijn, de citroenschil, het citroensap, de suiker, het kaneelstokje en de kruidnagelen aan de kook in een ruime pan.
http://www.leeuwardercourant.nl/Index/0,4696,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.leeuwardercourant.nl%2FPaginaPrint%2F1%2C7159%2C23-2-4165-5850-1799714---%2C00.html, 2004

< >