zuivelproduct.
gewoonlijk geel, roomkleurig of wit zuivelproduct dat door persing gemaakt wordt uit wrongel (de samengeklonterde massa in gestremde melk), dat snijdbaar of smeerbaar kan zijn, veelal in de vorm van dikke schijven of ronde bollen op de markt komt en onder meer als broodbeleg wordt gebruikt.
Voorbeelden:
Melkzuurbacteriën bij melk doen kaas en yoghurt ontstaan.
http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=26, 2002
Woensdagmidag 22 maart zal iemand van de kinderboerderij laten zien hoe het in z'n werk gaat. Alle dingen die komen kijken bij het maken van kaas kun je er leren. Van het stremmen van de melk tot het pekelen van de kaas in een zoutbad.
NRC, 1995
Kaas, bijvoorbeeld, bevat per plak 70 tot 80 calorieën, maar met de vetvervanger kan dat worden teruggebracht tot 22.
De Standaard, 1996
Volgens de Vereniging Nederlandse Zuivelbeurs wordt 55 procent van de in Nederland geproduceerde melk verwerkt tot kaas.
De Standaard, 1997