kaas betekenis & definitie

Het begrip kaas heeft 19 verschillende betekenissen:

1) kaas met een rijpingstijd van acht tot tien weken
2) iets wat vol lacunes en gebreken zit
3) kaas met een rijpingstijd van tien tot twaalf maanden
4) soort kaas
5) kaas met een rijpingstijd van minimaal vier weken
6) kaas met een rijpingstijd van zeven tot acht maanden
7) gewoonlijk geel, roomkleurig of wit zuivelproduct dat door persing gemaakt wordt uit wrongel (de samengeklonterde massa in gestremde melk), dat snijdbaar of smeerbaar kan zijn, veelal in de vorm van dikke schijven of ronde bollen op de markt komt en onder meer als broodbeleg wordt gebruikt
8) als verzamelnaam voor allerlei soorten kaas uit Frankrijk
9) kaas of kazen als handelswaar
10) kaas van magere melk, minder dan 20% vet in de droge stof
11) kaas met een rijpingstijd van zestien tot achttien weken
12) kaas van volle melk, met meer dan 48% vet in de droge stof
13) kaas die gemarmerd is met een blauwgroene schimmel, bv. stilton, gorgonzola of roquefort
14) kaas met grote luchtbellen in de structuur, zoals emmentaler of leerdammer
15) hoeveelheid kaas zoals deze als eindproduct op de markt wordt gebracht, in de vorm van een dikke schijf, een ronde bol of nog anders gevormd en vaak met een korst aan de buitenkant
16) er (niet) veel van afweten; er (geen, weinig) verstand van hebben
17) zich (niet) laten ontnemen wat hem toekomt
18) verdediging met gaten, met name in balsporten; slechte verdediging
19) kaas met een rijpingstijd van twaalf maanden of meer

Gepubliceerd op 30-05-2017