Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 29-10-2020

jan-van-gent

betekenis & definitie

witte zeevogel.

witte zeevogel met een okergele kop, lange, smalle vleugels, een lange, spitse kop en snavel, een spitse staart en zwemvliezen, die boten achtervolgt, langs kusten, op klippen en rotstige eilanden leeft en daar met een zeer snelle vlucht op vis jaagt.

Voorbeelden:
Jan-van-genten zijn de grootste vogels van de Noordzee. Als ze hun vleugels spreiden zijn ze zo'n 2 meter breed. Ze zwemmen en vliegen bijna hun hele leven rond op zee, alleen als ze gaan broeden komen ze aan land. Om op te stijgen heeft de jan-van-gent een goede wind onder de vleugels nodig. Aan land zou dat een lange aanloop betekenen, maar daar lopen deze vogels te ongemakkelijk voor. Daarom broeden jan-van-genten op steile kusten waar de harde zeewind door de rotswand omhoog gedreven wordt.
https://www.ecomare.nl/verdiep/leesvoer/dieren/zeevogels/jan-van-gent/

Jan-van-genten sporen hun prooi op vanuit de lucht en vangen de gespotte vis vervolgens met een ware stootduik: vanaf 30 meter duiken ze loodrecht in zee. Daarbij vouwen ze hun vleugels naar achteren en steken hun snavel recht naar beneden. Zo storten ze zich met wel 100 kilometer per uur in het water. De enorme klap wordt opgevangen door een verstevigde schedel en een onderhuids luchtkussen, een soort airbag. Eenmaal onder water gaat de jacht gewoon door. De eerste vier meter knalt het levend projectiel nog door het water, maar daarna zwemt hij onder water achter de opgeschrikte vis aan.
https://www.ecomare.nl/verdiep/leesvoer/dieren/zeevogels/jan-van-gent/