Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

internist

betekenis & definitie

arts-specialist voor inwendige geneeskunde.

arts die is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en bestudering van ziekten van de inwendige organen, vooral bij volwassen patiënten; arts-specialist voor inwendige geneeskunde.

Voorbeelden:
Een internist is een medisch specialist, die vooral volwassenen behandelt. Het specialisme heet interne geneeskunde of inwendige geneeskunde. De internist houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren (= herkennen en benoemen) en behandelen van ziekten van de inwendige organen. Deze omvatten nierziekten, allergische aandoeningen, bloedziekten, infectieziekten, maag-, darm- en leverziekten, stofwisselingsstoornissen, kanker, ziekten die met hormonen te maken hebben etc.. Juist omdat het vakgebied zo breed is, hebben veel internisten zich gespecialiseerd in bepaalde aandoeningen [...]. Internisten noemen zich daarom ook wel allergoloog, bloedtransfusiegeneeskundige, endocrinoloog, farmacoloog, hematoloog, immunoloog, infectioloog, intensivist, nefroloog, oncoloog, ouderengeneeskundige of vasculair geneeskundige.
http://patienteninformatie.internisten.nl/wat-doet-de-internist, 2005

Internisten zijn specialisten in de interne geneeskunde. De klinische praktijk van een internist omvat vaak ziekten van het hart, de longen, de lever, de nieren, het bloed, het spijsverteringssysteem, de gewrichten, en het endocrien systeem. Internisten zijn opgeleid om volwassenen te behandelen en velen hebben een subspecialisatie in een bepaald orgaansysteem.
http://www.myelitis.org/local/nl/medisch_specialisten.htm, 1997

Een internist is een arts gespecialiseerd in "interne ziekten". "Interne ziekten" zijn ziekten aan organen zoals je longen, je nieren, je alvleesklier.
http://www.diabetescentrum.nl/

Een internist is een medisch specialist die, in feite net als de huisarts, de zieke patiënt als geheel behandelt. Daarnaast heeft iedere internist zich toegelegd op een specifiek aandachtsgebied. Specifieke aandachtsgebieden van de internist zijn: * nierziekten (nefrologie) * kwaadaardige tumoren (oncologie) * bloedziekten (hematologie) * stofwisselingsziekten (endocrinologie) * aandoeningen aan de bloedvaten (vasculaire geneeskunde).
http://www.zgv.nl/306/de-internist, 2010

De meeste patiënten met diabetes type 2 kunnen bij hun huisarts onder controle blijven. Pas als er problemen of complicaties zijn, zoals het niet goed onder controle kunnen krijgen van de bloedglucosewaarden, wordt de internist erbij betrokken.
http://www.cz.nl/diabetes-internist