Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

in allen dele

betekenis & definitie

geheel en al; helemaal; alleszins.

geheel en al; helemaal; in ieder opzicht; alleszins.
Vooral ook bekend uit oudere Bijbelvertalingen, met name in de tekst van 1 Tess. 5: 23 (in de NBG-vertaling uit 1951: "En Hij, de God des vredes, heilige u geheel en al, en geheel uw geest, ziel en lichaam moge bij de komst van onze Here Jezus Christus blijken in allen dele onberispelijk bewaard te zijn.").

Voorbeelden:
Grotius was een geleerde van grote veelzijdigheid [...]. Tekenend is zijn volgzaamheid jegens Oldenbarnevelt, die zijn theologische, historische en juridische talenten exploiteerde. Bovendien loopt er een egotistische draad door zijn werk, dat in zijn nadagen enigermate de kleur aannam van het gefrustreerde genie, wiens ambities in de wetenschap en in de politiek onvervuld bleven, [...] die was gaan twijfelen aan het gelijk van de Reformatie zonder dat van Rome in allen dele te kunnen erkennen.
http://www.worldexplorer.be/hugo_de_groot.htm, 2006

Wil de schrijver ons wellicht zeggen dat broeder Branham fout was? Neen - om u meteen gerust te stellen - dat wil de schrijver in de verste verte niet. De uitleg van de profeet was in allen dele volkomen juist. God heeft het Zelf duidelijk op bovennatuurlijke wijze bevestigd.
http://www.jacobnoordhuis.nl/De%20zeven%20gouden%20kandelaren.htm, 3 oktober 2010

Buigingsvormen van alle zijn allen en aller; splitsing in 'al + lidwoord' is hier onmogelijk. De vorm allen vinden we in enkele vaste verbindingen zoals te allen tijde, in allen gevalle, in allen dele.
http://ans.ruhosting.nl/e-ans/05/09/02/04/body.html, 2012

Met in wordt het voorzetsel in de voorbeelden transitief gebruikt, id est, in overdrachtelijke betekenis. Zo heeft de in in ingeving geenszins de betekenis van een plaats en/of richting, terwijl bijvoorbeeld in allen gevalle en in allen dele ook los worden geschreven omdat zij de oorspronkelijke betekenis van het voorzetsel gebruiken.
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/131253-ter-zake-inzake/, 14 september 2010

< >