Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

hoorbril

betekenis & definitie

bril waarin een gehoorapparaat is verwerkt.

bril waarin een gehoorapparaat is verwerkt; combinatie van een bril en een gehoorapparaat.

Voorbeelden:
De hoorbril van Varibel, horen en zien in één. Gewone hoortoestellen hebben één microfoontje áchter ieder oor. In de Varibel heeft u vier microfoontjes er vóór. De ontwerpers van de hoorbril hebben deze geavanceerde techniek in de poten van de bril verwerkt [...]. Deze hoorbril is zo goed als nieuw, compleet met oplader, adapter, gebruikershandleiding etc. De hoorbril is van 1e eigenaar.
http://sieraden-tassen-uiterlijk.marktplaats.nl/zonnebrillen-en-brillen-heren/485620176-hoorbril-van-varibel-montuur-hoorapparaat-in-een-herenmodel.html, 20 september 2011

De hoorbril brengt uitkomst voor mensen die slecht horen en waarbij hun huidige hoortoestel te weinig uitkomst biedt. De hoorbril versterkt het gehoorapparaat waardoor slechthorenden in staat worden gesteld om bijvoorbeeld gesprekken te kunnen volgen in een rumoerige omgeving.
http://www.hoortoestellen.info/nieuws/47/hoorbril-biedt-slechthorenden-volop-mogelijkheden/, 7 oktober 2009

In elke poot van de hoorbril zitten vier microfoontjes, die het geluid omzetten in elektrische signalen. De combinatie van deze vier signalen levert informatie over de richting waar het geluid vandaan komt. Een chip zorgt ervoor dat geluid dat van opzij komt en van achter, wordt weggedrukt en geluid dat van voren komt, wordt versterkt. Omdat er aparte signalen zijn voor het linker– en rechteroor, kan de hoorbrildrager ook nog vaststellen waar het geluid vandaan komt.
Reformatorisch Dagblad, 2006

De hoorbril, een sterk richtinggevoelig hoortoestel ingebouwd in een brilmontuur, komt volgend jaar op de markt. De bril, ontworpen aan de TU Delft, maakt het voor slechthorenden mogelijk om gesprekken in rumoerige omgevingen beter te verstaan dan met normale hoortoestellen.
http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=ee5646bb-69a6-4519-b161-287a2b9f3571&lang=nl, 16 juni 2005

Hoorapparaten zijn een uitkomst voor mensen met een gehoorbeschadiging, zoveel is wel duidelijk. Maar ze zijn vaak niet toereikend in situaties waar sprake is van veel geroezemoes en achtergrondgeluiden, zoals bijvoorbeeld cafés, restaurants, verjaardagen, feesten, partijen en dergelijke. Daar is de slechthorende doorgaans nauwelijks in staat een gesprek te voeren. Het microfoontje in het hoorapparaat versterkt immers alle omgevinggeluiden, ongeacht uit welke richting die komen [...]. Dat probleem moet toch kunnen worden opgelost, dacht de Leidse natuurkundige ir. Wim Soede toen hij in 1986 bij de TU Delft in teamverband aan een promotieonderzoek begon. Doel ervan was voor slechthorenden een richtmicrofoon te ontwikkelen, die het stemgeluid van de gesprekspartner aanzienlijk versterkt en tegelijkertijd het omgevingslawaai zo veel mogelijk elimineert. Het resultaat van die inspanningen zou om esthetische redenen moeten worden samengebald in een ogenschijnlijk gewone leesbril, ofwel: een richtinggevoelige 'hoorbril' ter vervanging van het hoorapparaat.
http://www.kennislink.nl/publicaties/horen-met-de-oren-naar-voren, 8 maart 2002

< >