bewerking van haring.
bewerking van een haring, waarna deze ingezouten en in tonnetjes gestopt kan worden; het schoonmaken van haring, zoals in de 14e eeuw uitgevonden door Willem Beukelszoon van Biervliet; het verwijderen van kieuwen en ingewanden bij haringen, op de alvleesklier na, omdat deze door enzymenuitscheiding de haring laat rijpen en deze zijn typische smaak verleent.
Voorbeelden:
Uit een oogpunt van meet- en regeltechniek en automatische dataverwerking zou echter sprake zijn van een spectaculaire innovatie, te vergelijken met de uitvinding van de draaibare molenkap, het haringkaken en de trekschuit, alle drie technologische innovaties die hebben bijgedragen aan de spectaculaire opkomst van Nederland in de zeventiende eeuw.
http://www.deltametropool.nl/, 2001
Toen Willem Beukelsz in 1380 een manier ontdekte om vis langer houdbaar te maken - het 'haringkaken', waarbij een deel van de ingewanden van een vis al op zee wordt verwijderd -, leidde dit tot een groei van de visserij.
http://www.minlnv.nl/thema/visserij/brochure/inftvb.pdf, 2001
O, ja, die jongen van Klinge, en Robbemond natuurlijk, was ook matroos, zei nooit wat anders dan "zie je, begrijp je", en dan hadden we ook nog zo'n echt prikkenbijtertje aan boord, al gingen we dan niet op kabeljauw, maar die nam je toch mee, want haringkaken kon dat rappe ventje ook heel goed, kom, hoe heette die ook alweer, Hakkie Quack geloof ik, ja, 't was Hakkie Quack... zoals die toch prikken beet!
Maarten 't Hart, Het woeden der gehele wereld, 1993