Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

groente

betekenis & definitie

Het begrip groente heeft 2 verschillende betekenissen:

1) groentegewas.
plant die men in de moestuin of op de groenteakker teelt om de eetbare delen te gebruiken als voedsel voor de mens; ook: de eetbare delen van de plant in rauwe toestand of bereid tot voedsel, bijvoorbeeld de bladeren van de spinazie of een koolsoort, de wortel van een biet, de bloemstengel van een bloemkool, de vrucht van een komkommerplant; groentegewas; ook: soort groente; groentesoort.
Zowel in toepassing op de gewassen zelf als op de gewassen die bereid zijn tot voedsel. Sommige vruchten worden in de algemene taal wel beschouwd als groente, bijvoorbeeld de tomaat, de paprika, de komkommer. De aardappel wordt als gewas doorgaans wel beschouwd als groente, maar als onderdeel van een maaltijd wordt hij doorgaans als een aparte categorie voedingsmiddelen genoemd naast groenten en vlees of vis. Ook paddenstoelen, bijvoorbeeld champignons, worden vaak als groente beschouwd. Graan, rijst e.d. vallen niet onder het begrip groente.

2) groentegewassen.
alles wat aan groentegewassen geteeld en gegeten wordt.