Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

cirrus

betekenis & definitie

pluimachtige wolksoort.

op grote hoogte voorkomende, uit ijskristallen bestaande wolk die uiterlijk enigszins lijkt op een pluim, een veer; cirruswolk; vederwolk; vezelwolk; windveer.

Voorbeelden:
Cirrus. Dit zijn lange vezelige draden die zich hoog in de atmosfeer bevinden. Deze sluiers bedekken meer en meer de hemel totdat de laag zo dik is dat de zon moeite heeft er doorheen te komen.
http://www.sterrenkunde.nl/jwg/universum/artikelen/KOJ3.html, 1998

Hoe fraai en zonnig Curaçao ook is, dagen zonder bewolking komen niet voor. Voor Hato bedraagt de gemiddelde bedekking 44.4%. Vrijwel altijd zijn Cumuli aanwezig, de mooiweerwolken. Dat naast de vele Cirri die met de zuidwestelijke bovenstroming vanuit Zuid-Amerika overdrijven.
http://www.vwkweb.nl/index.html?http://www.vwkweb.nl/weerinfo/klimaat/curacao.html

Ook de toppen van onweerswolken (cumulonimbus) bestaan uit cirruswolken, net zoals tropische cyclonen. Afhankelijk van de structuur en vorm zijn de volgende vormen mogelijk: fibratus (draderig, veerachtig), unicinus (met opstekende klauwtjes of haakjes). De hoogte van cirrus variëert van 19.000 tot 35.000 voet (6 tot 10 km).
http://www.meteonet.nl/index.html, 2000

Cirrus komt heel vaak voor en is vaak op enige afstand van depressies de eerste voortekenen van ander weer. Ook in hogedrukgebieden komen deze wolken voor en lossen binnen deze druksystemen maar moeilijk op. Pas wanneer cirrus in hoeveelheid en dikte toeneemt is ander weer op komst.
http://www.meteonet.nl/index.html, 2000

Het doel van de oefening "Herkennen van Wolkentypen" is de student ervaring bij te brengen m.b.t. het visueel herkennen van de voornaamste wolkengeslachten (Stratus of gelaagde wolk, Cumulus of stapelwolk, Cirrus of vederwolk, Nimbus of neerslagwolk), de wolkentypen die ontstaan als mengvormen van de 4 wolkengeslachten, (bijv. Nimbostratus) alsook de wolkensoorten die binnen 1 wolkentype kunnen voorkomen (bijv. Cumulus humilis en Cumulus congestus).
http://allserv.rug.ac.be/planteco