Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

citaat

betekenis & definitie

iets wat men citeert.

uiting die men schriftelijk of mondeling, meestal letterlijk, als bewijs, getuigenis of voorbeeld aanhaalt; iets wat men citeert; iets wat aangehaald wordt.

Voorbeelden:
Een ander citaat waarachter men zich vaak verschuilt is het volgende: "De huidige software is zo gebruiksvriendelijk dat we ons dus de moeite kunnen besparen om te leren hoe ICT en software nu eigenlijk echt in mekaar steken."
http://people.mech.kuleuven.ac.be/~bruyninc/ictvisie.html, 2002

Het maakte indruk op mij, deze uiting van hogere teebeschaving, en het Engelse citaat bewees hoe hoog ze me schatte.
Bruno Bartels, De baan van gaan en gissen, 1983

Ik heb een prachtig citaat uit "Philosophy, Psychology and Mysticism" waar Inayat Khan spreekt over het openen van het hart, het zien van de schoonheid, het komen tot God.
http://www.soefi.nl/4publicat/reeks01.htm, 1992

"Terwijl de moskee oorspronkelijk in de eerste plaats een zelforganisatie was die zich expliciet richtte tot de eigen gemeenschap evolueert ze langzaam naar een openstelling naar de omgeving [...]." Hoewel bovenstaand citaat de Marokkaanse Gentse moskeeën typeert is er tegelijkertijd een proces van 'ouverture' naar de buitenwereld op te merken.
http://www.flwi.ugent.be/cie/CIE/kanmaz_mokhless1.htm, 2002

Maar als het boek Rozen en tomaten van Lambiek Berends, waaruit bovenstaande citaten afkomstig zijn, één ding duidelijk maakt, is het dat Amsterdam in de afgelopen honderd jaar zelden géén Schouwburgkwestie heeft gehad.
NRC, 1994

Zo is het anachronistische karakter van de woordenschat te verklaren: behalve authentiek achttiende-eeuwse woorden als schouw voor schoorsteen vinden we moderne, typisch twintigste-eeuwse woorden als opgelaten en mascara. Daarnaast wordt er gegoocheld met mythologie en klassieke citaten. Niet feilloos overigens. Zo schrijft Rosenboom stelselmatig 'in delicto flagrante' in plaats van 'in delicto flagranti' en geeft hij 'zij worstelden maar kwamen niet boven' weer als 'luctaribunt, sed non emersunt', wat volgens een bevriende classica 'luctati sunt, sed on emerserunt' moet zijn.
Sara Block, Sara Block in De Brakke Hond, 1995-1998

Nu al zijn de korte citaten met hun vertaling het lezenswaardigste deel van de hier besproken Europese leesgeschiedenis.
NRC, 1995

Heel wat bladzijden bestaan hoofdzakelijk uit lange citaten in moeilijk en zeer technisch Engels, waarbij de auteur zich beperkt tot het schrijven van bindteksten.
De Standaard, 1996

Hij is een orator, vol Latijnse citaten (zoals Kees van Kooten in zijn creatie van leraar Oude Talen; de leraar Nederlands in dit boek heet De Bie) en een dichter, van het sonnet 'Ivoren wachters van 't maagdarmkanaal' dat hij ter betaling aan een tandarts aanbiedt.
NRC, 1995

Het gesprek met de buitenlandse journalisten werd "on the record" gevoerd; dat wil zeggen dat de uitspraken van de prins geen vertrouwelijk karakter hadden en via de media mochten worden verspreid. Wel was overeengekomen dat daarbij geen letterlijke citaten zouden worden gebruikt.
NRC, 1995

Van de Perre belicht de vriendschap tussen beide coryfeeën en geeft nogal wat leuke citaten.
De Standaard, 1996

Het varieert van persoonlijke bespiegelingen, literaire citaten en politieke commentaren tot gezegdes uit Korea, moppen uit Polen en in machinekamers gevonden graffititeksten. Alles voert echter altijd terug naar dezelfde basis: Sekula's preoccupatie met het havengebied. Al jaren lang reist hij de wereld af om foto's te maken van wat zich in en rondom havens afspeelt en verzamelt hij teksten die daarmee in zijn ogen te maken hebben.
NRC, 1995

Als het maar ergens stond, als ze het maar ergens terugvond. Iets wat dan waarschijnlijk toch zoiets als haar eigen mening was. Dan kon ze dat tenminste verdedigen. Mooie citaten van mensen die veel hadden meegemaakt. Of wetenschappelijk onderzoek. Of de wet. Bijna niets beters dan de wet. Al stond daar niets in over hoe vaak kindjes geknuffeld moesten worden.
Loes Wouterson, De tweede geschiedenis, 2001

Wat mij het meest opviel waren de talrijke citaten uit en verwijzingen naar het werk van Hans van Manen en Bronkhorsts eerdere produkties.
NRC, 1995

Dit boek bevat vele uitvoerige citaten uit nieuwtestamentische en joodse bronnen, steeds met toelichting.
http://www.xs4all.nl/~folkerts/open.html

Omdat vrijplaatsen ruimte bieden voor andersdenkenden en mensen met andere leefwijzen hebben deze plekken, zoals het laatste citaat al aangaf, ook een opvangfunctie voor mensen die moeite hebben zich te handhaven in de samenleving.
http://www.autonoomcentrum.nl/