Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

canard à l'orange

betekenis & definitie

Frans gerecht.

traditioneel Frans gerecht dat bestaat uit eendenborst met sinaasappelsaus.
Ook in de vorm canard sauvage à l'orange 'wilde eend met sinaasappelsaus'.

Voorbeelden:
'Canard à l'orange' of eend met sinaasappelsaus is een oer-Franse klassieker die past in de 'sucré-salé'-keuken. Dat wil zoveel zeggen als een bereiding die zoet en hartig op een geslaagde manier samenbrengt. Ik serveer de rosé gebakken eendenborsten met gekarameliseerde wortelen en die bolle gefrituurde aardappelnootjes.
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/eend-met-sinaasappelsaus

Eerder die avond had de gerant, tijdens het opdienen van de canard à l'orange, een schandelijk verhaal moeten aanhoren.
Gerben Hellinga, De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, 1983

Laat je vooral geen typische traiteurkost aanpraten (gevulde zalmmoot, tong in Madeirasaus, canard à l'orange).
http://www.femistyle.be/nl/uptown/raad6.shtml

Canard à l'orange, het klonk als een klok, exclusief, duur, en leek onbereikbaar voor de huis-, tuin- en keukenkok. Logisch, want het was geen huiselijk Frans streekgerecht, maar iets wat in de restaurantkeuken was ontstaan. De receptuur was dusdanig uitgebreid dat je maar beter een keukenbrigade achter je kon hebben. Het was een hoogstandje dat maar zelden thuis werd bewerkstelligd en het enthousiasme was dan ook groot toen in Frankrijk de eend met sinaasappelsaus in het kant-en-klaar-kerstassortiment werd opgenomen: uitpakken en alleen nog even in de oven.
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/4098254/2015/07/10/Canard-a-l-orange.dhtml, 10 juli 2015

Canard à l'orange. Frans Hoofdgerecht. 60-120 min. Ingrediënten 4 personen: 4 tamme eendeborstfilets, peper, zout, 2 sinaasappels, 1 citroen, 180 gram suiker, 1.5 eetlepel grand marnier, 5 dl. eende/kippebouillon, 1 tl. maizena, 1 eetlepel boter.
http://www.smulweb.nl/recepten/953793/Canard-a-lorange, 17 maart 2002

Canard à l'orange combineert goed met een kruidige of frisse witte wijn met een 'zoetje' in de smaak.
http://www.anderewijn.nl/wijn-spijs/canard_a_l_orange.php

U kunt bij De Tipbrug natuurlijk ook kiezen uit andere gerechten, waaronder specialiteiten als Canard sauvage à l'orange (wilde eend in sinaasappelsaus) en Boeuf bourgignonne (malse stukken ossehaas in rode wijnsaus).
Meppeler Courant, 1994