kleinste bloedcel zonder celkern.
kleinste bloedcel zonder celkern; trombocyt; afsplitsing van een uitgerijpte megakaryocyt (een cel gevormd uit een stamcel van het rode beenmerg).
Voorbeelden:
De bloedcellen worden onderverdeeld in erytrocyten (= rode bloedcellen), leukocyten (= witte bloedcellen) en trombocyten (= bloedplaatjes).
http://biologisch-medisch.laboratorium.nl/biomed/klinischechemie/?open=frames
Onder normale omstandigheden worden door het beenmerg, dat zich in onze botten bevindt, de cellen van het bloed gemaakt die o.a. zorgen voor het transport van zuurstof (de z.g. rode cellen), de vorming van een korstje als U zich verwondt (de bloedplaatjes) en voor de weerstand tegen infecties (de witte cellen).
http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm, 2000
In tegenstelling tot de rode bloedlichaampjes hebben de bloedplaatjes gedurende hun ontwikkeling nergens een kern. Eén bloedplaatje differentieert niet uitgaande van één voorloper maar één voorloper scheidt verschillende bloedplaatjes af. Die voorganger wordt een megakaryocyt genoemd. Deze scheidt dagelijks ongeveer 45 x 109 fragmenten af die we dan bloedplaatjes noemen.
http://users.pandora.be/raverken/Thesis%20volledig.doc
De ontwikkeling van een stamcel tot een megakaryocyt (de voorloper van bloedplaatjes), die vervolgens bloedplaatjes maakt, duurt ongeveer 7-10 dagen, waardoor patiënten in de eerste periode na een stamceltransplantatie vaak afhankelijk zijn van bloedplaatjestransfusies.
http://dare.uva.nl/document/97937, 2008