Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

azijn

betekenis & definitie

verdund azijnzuur.

vloeistof die bestaat uit verdund azijnzuur en onder andere gebruikt wordt om voedsel smaak te geven of te conserveren.
Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen van 24 maart 1998 mag azijn niet minder dan 4% azijnzuur bevatten. Als de hoeveelheid azijnzuur lager is dan 4%, is het edik. In Noord-Nederlandse streektalen wordt edik wel gebruikt als synoniem voor azijn.

Voorbeelden:
De aanduiding azijn mag uitsluitend worden gebezigd voor een vloeibare waar die azijnzuur als kenmerkend bestanddeel bevat, met dien verstande dat het gehalte aan azijnzuur van de waar ten minste 4 gram per 100 ml bedraagt.
http://wetten.overheid.nl/BWBR0009499/geldigheidsdatum_11-01-2013

Edik is een azijnsoort, die wegens de lage zuurgraad officieel geen 'azijn' mag worden genoemd (zuurgraad is lager dan 4°).
http://www.dewijnhoek.nl/database/info104.html

Niet geconserveerd vruchtensap gaat gisten. Na verloop van tijd wordt de alcohol onder invloed van azijnzuurbacteriën uit de lucht vanzelf omgezet in azijn. De op deze wijze natuurlijk verkregen appel- of wijnazijn bevat nog de mineralen en sporenelementen van het oorspronkelijke product: de appel of de druif.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Doe alle ingrediënten (ook de azijn, kruidnagels, laurier, kaneel en suiker) en 1 eetlepel gembernat in een open pan en breng alles al roerende aan de kook.
NRC, 1993

Andere smaakstoffen: look, kappertjes, augurken, champignons, citroen, sjalotten, uien, mosterd, tomaten, azijn, enz. Deze smaakstoffen kunnen een belangrijk deel uit maken van een saus of gebruikt worden om vlees- of groentensla en geroosterde eetwaren op smaak te brengen.
http://www.hrm.be/hrm/Praktijk/Dieet/Hyperlip.htm