Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

arts

betekenis & definitie

dokter.

iemand die op grond van een academische graad bevoegd is de geneeskunde te beoefenen, na de diplomering als basisarts nog onder supervisie van een begeleidend arts en na een specialisatieopleiding vervolgens als huisarts of als specialist; ook: beroep, functie of titel van arts.

Voorbeelden:
De opleiding tot Arts bestaat uit een 3-jarige bacheloropleiding en een 4-jarige masteropleiding. Wie slaagt in het Masterjaar (7de jaar) bekomt de academische graad van Master in de Geneeskunde [...]. Het Masterjaar (jaar 7) vormt de aanzet tot een vervolgopleiding: huisarts, ziekenhuisarts, sociale geneeskunde, arbeidsgeneeskunde... en bestaat vooral uit co-schappen. In dat 7de jaar volgen de eindexamens: een klinisch examen en een probleemoplossend examen. Deze worden voorbereid door geïntegegreerde multidisciplinaire colleges. Het geheel wordt afgerond met de Masterproef.
http://studerendoejeinantwerpen.be/main.aspx?c=.GENEESKUNDE&n=77664, 2010

Op het einde van het 7de jaar van de medische opleiding, krijgt de student het diploma "arts". Al is die arts dan wettelijk bevoegd tot het uitoefenen van de geneeskunde, op dat moment is hij/zij pas klaar voor de gekozen vervolgopleiding: Huisartsgeneeskunde, Specialisatie, Maatschappelijke gezondheidszorg of Wetenschappelijk onderzoek. Vandaar dat de student dan 'basisarts' genoemd wordt. Een basisarts is dus geen huisarts; de eindtermen van de huisarts verschillen van deze van de basisarts. De basisarts is bekwaam om zelfstandig medisch te handelen, met inachtneming van medisch-ethische aspecten en bewustzijn van eigen grenzen.
http://med.kuleuven.be/education/gids/3jarts/basisarts_nl.html, 2003

Artsen leren het specialisme huisarts via een driejarige opleiding na de zesjarige artsenstudie. Vanuit de afdeling Huisartsgeneeskunde van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) zijn er regelmatig assistent-huisartsen in de praktijk werkzaam.
http://benroling.praktijkinfo.nl/pagina/20/assistent-huisarts/

De studies tot huisarts duren in totaal 9 jaar. Na 7 universitaire jaren krijgt men het diploma van basisarts. Alvorens men zelfstandig als huisarts mag werken dient men nadien nog 2 jaar opleiding te volgen. HAIO staat dan ook voor HuisArts In Opleiding. Dit is een beetje te vergelijken met een assistent in het ziekenhuis die wordt opgeleid tot specialist. De HAIO is dus al afgestudeerd als arts en mag dan ook zelfstandig raadplegingen en huisbezoeken doen. Hij werkt wel onder de verantwoordelijkheid van zijn stagemeester. Dit betekent dat de HAIO regelmatig overlegt met de stagemeester en dat deze ook beschikbaar is bij moeilijkere problemen.
http://www.mijndokter.be/layouts/vertical2/pagina_vertical.php?id=100169&dru_id=1188

De orde wordt bevoegd voor: Het registreren van de artsen en bijhouden van de lijsten van alle in België werkzame artsen. Een zelfregulatie van de beroepsgroep, door informatie over medische ontwikkelingen, organisatie van de interne werking van de beroepsgroep en toepassing van de richtlijnen van de Hoge Raad voor het beroep van arts.
http://www.agalev.be/programma2003/index.html