Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

antischoonzoonclausule

betekenis & definitie

clausule in een testament.

clausule in een testament waarin bepaald wordt dat de erfenis alleen bestemd is voor de eigen kinderen en niet voor de partners daarvan, zodat in geval van scheiding het geld binnen de familie blijft en niet (voor een deel) bij een schoondochter of schoonzoon terechtkomt; antischoondochterclausule.

Voorbeelden:
Hoe goed de band met de aangetrouwde familie ook is, niemand ziet graag de helft van zijn erfenis 'de deur uitlopen' wanneer de (klein)kinderen scheiden. Daarom kan in het testament een uitsluitingsclausule, ook wel antischoonzoonclausule of privéclausule genaamd, worden opgenomen.
http://www.bndestem.nl/algemeen/uitsluiting-van-de-koude-kant-1.3281729, 25 oktober 2012

Het klinkt als in een slechte film: de anti-schoonzoon clausule, maar hij bestaat echt. Het is een bepaling die er voor zorgt dat een schoonzoon of schoondochter bij een scheiding geen recht meer heeft op de helft van de erfenis. Om de koude kant af te schermen zeg maar.
http://financieel.infonu.nl/geld/110213-anti-schoonzoon-clausule-schoonkind-uitsluiten-van-erfenis.html

Er zijn niet veel zaken in het leven waarover vrijwel alle mensen hetzelfde denken. Maar als de 'antischoonzoon/-dochterclausule' in het testament ter sprake komt, is de mening in bijna alle gevallen gelijk: 'Ja, in zo'n regeling ben ik geïnteresseerd.' Heel veel mensen vinden dat hun nalatenschap uitsluitend ten goede moet komen aan eigen erfgenamen en niet ook aan aangetrouwden. En al helemaal niet als er ook nog eens sprake is van scheiding.
NRC, 7 maart 2003