Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

antischoondochterclausule

betekenis & definitie

clausule in een testament.

clausule in een testament waarin bepaald wordt dat de erfenis alleen bestemd is voor de eigen kinderen en niet voor de partners daarvan, zodat in geval van scheiding het geld binnen de familie blijft en niet (voor een deel) bij een schoondochter of schoonzoon terechtkomt; antischoonzoonclausule.

Voorbeelden:
Mijn schoonouders hebben mijn man (hun kind dus) een jaar geleden een eenmalige vrijgestelde schenking gedaan van zo'n 24.000. Dit geld zit nu in onze hypotheek (depot) voor het huis dat we een half jaar geleden hebben gekocht en is dus per saldo 'op'. We wisten al dat er een 'anti-schoondochter-clausule' bij de schenking zat, maar we zijn ervan uit gegaan dat dit de zachte versie was (dat ik als schoondochter alleen uitgesloten ben in geval van echtscheiding). Zo hebben we het ook zelf in onze huwelijkse voorwaarden laten opnemen (erfenissen en schenkingen vallen buiten te verdelen vermogen bij echtscheiding). Helemaal prima wat ons betreft dus.
http://www.hypotheken-forum.nl/viewtopic.php?f=8&t=8940, 15 februari 2012

Er zijn niet veel zaken in het leven waarover vrijwel alle mensen hetzelfde denken. Maar als de 'antischoonzoon/-dochterclausule' in het testament ter sprake komt, is de mening in bijna alle gevallen gelijk: 'Ja, in zo'n regeling ben ik geïnteresseerd.' Heel veel mensen vinden dat hun nalatenschap uitsluitend ten goede moet komen aan eigen erfgenamen en niet ook aan aangetrouwden. En al helemaal niet als er ook nog eens sprake is van scheiding.
NRC, 7 maart 2003